CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تاثیرتوانایی های ادراک بر مفهوم بخشی (خوانش) معماری از منظر نشانه شناسی (نمونه موردی: مطالعات معماری و شهرسازی اصفهان-صفوی)

عنوان مقاله: تاثیرتوانایی های ادراک بر مفهوم بخشی (خوانش) معماری از منظر نشانه شناسی (نمونه موردی: مطالعات معماری و شهرسازی اصفهان-صفوی)
شناسه ملی مقاله: NICONF06_010
منتشر شده در ششمین همایش ملی مطالعات و تحقیقات نوین در حوزه علوم جغرافیا، معماری و شهرسازی ایران در سال 1397
مشخصات نویسندگان مقاله:

صفورا شفیعی - کارشناس ارشد معماری دانشگاه غیرانتفاعی سپهر اصفهان
روشنک شفیعی - کارشناس ارشد پیوسته دانشگاه یزد عضو هیئت علمی گروه معماری دانشگاه غیرانتفاعی سپهر اصفهان

خلاصه مقاله:
غنای محتوایی مطالعات معماری اسلامی- ایرانی منتج از قابلیت های فرهنگی این کالبد محتوایی بوده است. خوانش این محتوای کالبدی به عنوان نمودهایی از معماری اسلامی- ایرانی در دامنه مباحث نشانه شناسی قابل بررسی می باشد. امروزه توجه به فرهنگ در همه عرصه ها به ویژه در معماری و شهرسازی به عنوان یکی از دغدغه های دانشگاهیان و متخصصان مطرح گردیده است. این در حالی است که تاثیر توانایی های ادراک برآمده از فرهنگ، بر تداعی معانی کمتر مورد بررسی واقع شده است و واکاوی پیرامون آن حائز اهمیت می باشد. دانستن تاثیر این توانایی ها در خوانش معماری به عنوان راهنمایی برای ساختن مفهوم و کالبد ضرورت دارد. این مقاله در صدد است تا معنا گرایی در مطالعاتمعماری و شهرسازی اصفهان دوره صفویه را بر اساس توانایی های ادراکی یعنی روانی- فیزیولوژکی و روانی- اجتماعی در دامنه مباحث نشانه شناسی روز تبیین نماید. پژوهش حاضر به روش تحلیلی و اسنادی با بهره گیری از منابع موجود برای نخستین بار تاثیر عوامل فرهنگی را بر خوانش معماری خواهد دید. یافته های ناشی از این پژوهش بیانگر تفکیک مطالعات انجام شده به دو دسته مشخص مفهوم تا کالبد و کالبد تا مفهوم در معماری این دوره خاص می باشد.

کلمات کلیدی:
خوانش معماری، ادراک معنا، فرهنگ، مطالعات معماری صفویه، نشانه شناسی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/865843/