آسیب شناسی نقش ایستگاه های مطالعه شهر تهران درافزایش سواد اطلاعاتی از دید کاربران
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: دومین همایش بین المللی سواد رسانه ای و اطلاعاتی با موضوع خانواده
- کد COI اختصاصی: MILCONF02_046
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 628
نویسندگان
کارشناس ارشد علم اطلاعات و دانش شناسی و سرپرست کتابخانه موسسه لغت نامه دهخدا
دانشیار دانشگاه شاهد
پژوهشگر و کارشناس ارشد کتابداری و اطلاع رسانی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی
چکیده
مقدمه و هدف: یکی از راهکارهای افزایش سواد اطلاعاتی کاربران، ایستگاه های مطالعه است. در واقع اهداف طرح ایستگاه مطالعه شامل افزایش سطح تماس مردم و کتاب، دسترسی سریع و آسان به منابع اطلاعاتی مفید، ارتقای سطح مطالعه و ترویج امر کتابخوانی، هدایت افکار عمومی و جریان سازی فکری، ترویج مطالعه مفید، موثر و کاربردی، و افزایش گرایش شهروندان به استفاده مفید از وقت جهت افزایش سواد اطلاعاتی خود بوده است. طرح ایستگاه مطالعه یکى از برنامه هاى نهاد کتابخانه های عمومی کشور جهت عمومى کردن و ارتقاى سرانه مطالعه مفید است که از تاریخ 16 بهمن ماه سال 1391 در حال اجراست. اما در اجرای طرح مذکور، دیدگاه کاربران چندان مدنظر قرار نگرفته و چندان مورد استقبال قرار نگرفته است؛ از این رو، در این پژوهش آسیب شناسی ایستگاه های مطالعه شهر تهران در توسعه سواد اطلاعاتی از دیدگاه کاربران مدنظر است.روش پژوهش: روش پژوهش پیمایشی است و ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته است که از روایی و پایایی لازم برخوردار است. جامعه آماری شامل نمونه ای 200 نفره از تمامی کاربران ایستگاه های مطالعه هستند. به منظور دسترسی به جامعه آماری از روش نمونه گیری نظام مند استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با آزمون تی (t) تک نمونه انجام شد.یافته ها: نتایج آزمون تی نشان داد ایستگاه های مطالعه از نظر توسعه سواد اطلاعاتی کاربران، وضعیت تبلیغات، منابع و مدیریت در شرایط مطلوبی قرار ندارند و تاکنون نتوانسته اند رضایت کاربران را تامین کنند و با توجه به نمره میانگین نظرات پاسخ دهندگان (34/13) که کم تر از میانگین مفروض (45) است می توان گفت کاربران از وضعیت ایستگاه های مطالعه از نظر وضعیت تبلیغات و اطلاع رسانی، منابع و مدیریت رضایت ندارند.نتیجه گیری: ایستگاه های مطالعه در تهران در شرایط مناسبی قرار ندارند و در رسیدن به اهداف خود با مشکلات زیادی در حوزهای مدیریت، تبلیغات و منابع مواجه هستند. با توجه به نتایج پژوهش، پیشنهادهایی به شرح زیر ارایه گردیده است:از تبلغیات محیطی نظیر استند، بنر و مانند آن بیش تر استفاده شود. در تبلیغات ایستگاه های مطالعه از ساخت کلیپ، بهره گیری از شبکه های مجازی، ایجاد سایت اختصاصی برای ایستگاه های مطالعه، پخش تراکت، استفاده از رسانه های عمومی استفاده شود، تنوع موضوعی در انتخاب کتاب ها مدنظر قرار گرفته شود، جهت ارتقای سطح کیفی مدیریت به منظور بهبود وضعیت ایستگاه ها جلسات توجیهی دوره ای برای مدیران برگزار شود، به صورت دوره ای از کاربران نظرسنجی شود تا کاستی ها مشخص شده و از نظرات مثبت کاربران نیز استفاده شود، با قرار دادن نهادهای مختلف اعم از: خانواده، مدارس، جامعه و وسایل ارتباط جمعی به عنوان بستر لازم جهت ترویج مطالعه و کتاب خوانی به گزیده ای از راهکارهای اساسی توجه شود و باید برای رفع موانع و ترویج فرهنگ مطالعه این نهادها باید هم سو و هم هدف به سمت مشخصی حرکت کنند، افزایش مجلات علمی تریجی، فرهنگی و دینی و روزنامه های کثیر الانتشار در این ایستگاه ها .کلیدواژه ها
توسعه سواد اطلاعاتی ، اطلاع رسانی، ایستگاه مطالعه، آسیب شناسی، تبلیغات، کتابخوانی، کاربرانمقالات مرتبط جدید
- کارآفرینی در کتابخانه های عمومی با راه اندازی خدمات مشاوره اطلاعاتی و مشاوره خوانندگان
- متاورس: مباحثی از فرصت های حرفه ای و مشاغل در گستره فناوری نوین
- بررسی معماری و بلوغ کسب و کار رایانش ابری بر مبنای مدیریت امنیت اطلاعات در علم اطلاع شناسی (مطالعه موردی شرکت های دانش بنیان پارک فناوری ارتباطات و اطلاعات)(چارچوب همکاری های بین رشته ای و فرا رشته ای برای کارآفرینی دانش بنیان)
- ایجاد سازمان نظام مدیریت اطلاعات و دانش (نماد)
- لزوم توجه به فرصت های جدید بازارکار در محتوای درسی رشته علم اطلاعات و دانش شناسی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.