بررسی مقاومت القایی در گندم، Triticum aestivum L. نسبت به شته سبز گندم، Sitobion avenae Fabricius Hem.: Aphididae در شرایط آزمایشگاهی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دو فصلنامه دانش گیاه پزشکی ایران، دوره: 49، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPPS-49-1_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 398
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

قدیر نوری قنبلانی

استاد، گروه گیاه پزشکی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

مژگان مردانی طلایی

دانشجوی سابق دکتری، گروه گیاه پزشکی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

منیژه پناهی خانقاه

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، گروه گیاه پزشکی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

جبرائیل رزمجو

استاد، گروه گیاه پزشکی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

چکیده

شته سبز گندم، Sitobion avenae (Fabricius)، یکی از آفات مهم غلات دانه­ریز به ویژه گندم است. پارامتر (فراسنجه)های زیستی شته درون اتاقک رشد تنظیم­شده در دمای 2±25 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±60 درصد و دوره نوری14:10 (روشنایی: تاریکی) در قالب طرح کامل تصادفی و آزمایش کرت­های خردشده تعیین شد. عامل اصلی شامل دو رقم گندم (سای­سونز و شیرودی) و عامل فرعی عبارت از  مدت­زمان­های پیش­آلودگی (0، 2، 4، 6، 8 روز) بود. نتایج نشان داد، بین تیمارها از نظر پارامترهای نرخ خالص تولیدمثل (R0)، نرخ ذاتی افزایش جمعیت(rm) ، نرخ متناهی افزایش جمعیت (λ)، مدت زمان دو برابر شدن جمعیت (DT) و میانگین مدت زمان یک نسل (T)S. avenae اختلاف معنی­داری وجود دارد.بیشترین و کمترین مقدار rmدر رقم سای­سونز به ترتیب در شاهد (092/0 بر روز) و تیمار 6 روز پیش­آلودگی (063/0 بر روز) مشاهده شد. همچنین، در رقم شیرودی بیشترین و کمترین مقدار rm شته به ترتیب در شاهد (216/0 بر روز) و تیمار شش روز پیش­آلودگی (157/0 بر روز) به دست آمد. بنابراین، می­توان نتیجه گرفت که آلودگی­های پیشین گندم به مدت شش روز ضمن القای مقاومت، نرخ رشد جمعیت شته را کاهش می­دهد و در برنامه مدیریت تلفیقی یا IPM این آفت می­تواند مفید واقع شود.

کلیدواژه ها

پارامترهای زیستی, پیش آلودگی, مقاومت القایی, Sitobion avenae

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.