شناسایی ایدیومورف های تیپ آمیزشی در قارچ Paecilomyces formosus، عامل بیماری خشکیدگی سرشاخه درختان پسته و برخی میزبان های دیگر و بررسی امکان تولید مثل جنسی آن در شرایط آزمایشگاهی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دو فصلنامه دانش گیاه پزشکی ایران، دوره: 48، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPPS-48-2_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 849
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا حیدریان

دانشجوی دکتری رشته بیماری شناسی گیاهی، گروه گیاه پزشکی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، کرج

خلیل بردی فتوحی فر

دانشیار، گروه گیاه پزشکی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، کرج

امیرحسین محمدی

استادیار، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، پژوهشکده پسته، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رفسنجان، ایران

محمد جوان نیک خواه

استاد، گروه گیاه پزشکی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، کرج

چکیده

بیماری خشکیدگی سرشاخه های درختان پسته یک بیماری مهم در مناطق پسته کاری ایران محسوب می گردد. یکی از مهم ترین عوامل قارچی این بیماری، از جنس Paecilomyces است که اخیرا بر اساس مطالعات فیزیولوژیکی و فیلوژنتیکی در گونه P. formosus قرار گرفته است. در این پژوهش با استفاده از توالی های نوکلئوتیدی ایدیومورف های تیپ آمیزشی شناخته شده در گونه P. variotii موجود در بانک ژن (NCBI)، تعداد چهار جفت آغازگر طراحی شدند و در تعدادی از جدایه های قارچ P. formosusآزمایش گردیدند و درنهایت یک جفت آغازگر شامل Mat1-1f224 و Mat1-1r224 برای تکثیر Mat1-1 و یک جفت آغازگر به نام های Mat1-2f165 و Mat1-2r165 برای تکثیر Mat1-2 انتخاب شدند. ایدیومورف های تیپ آمیزشی در 124 جدایه از گونه P. formosusکه از درخت پسته و هشت گونه دیگر شامل بنه، انار، بادام اهلی، ابریشم مصری، خرزهره، درخت گز، درختچه شوره گز، درخت تاغ و هوای باغات پسته به دست آمده بودند، نیز تکثیر شدند. درنتیجه در 50 جدایه (3/40 درصد)Mat1-1، در 59 جدایه (6/47 درصد) Mat1-2 و در 15 جدایه (1/12 درصد) نیز هر دو ایدیومورف تیپ آمیزشی تکثیر شدند. تعداد 16 جدایه از هر تیپ آمیزشی و سه جدایه که دارای هر دو ایدیومورف بودند، انتخاب شدند و روی محیط کشت PDA با حالات مختلف باهم تلاقی داده شده و در دمای 25 درجه سلسیوس و شرایط تاریکی مداوم نگهداری شدند. پس از گذشت هشت ماه، هیچ نشانه ای مبنی بر وقوع تولیدمثل جنسی مشاهده نشد.

کلیدواژه ها

تلاقی, توالی, MAT, آغازگر, P. variotii

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.