رویکرد اجتماعی ضیاءالدین برنی در تاریخ نگاری رسمی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دوفصلنامه تاریخ نگری و تاریخ نگاری، دوره: 26، شماره: 17
  • کد COI اختصاصی: JR_HPH-26-17_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 448
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهلا بختیاری

دانشیار گروه تاریخ دانشگاه الزهراء(س)

اکرم جوزیان

کارشناس ارشد تاریخ اسلام دانشگاه الزهراء(س)

چکیده

کتاب تاریخ فیروزشاهی تالیف ضیاءالدین موید الملک برنی، یکی از مهم ترین متون تاریخ نگاری در حوزه تاریخ مسلمانان در هند است. این اثر، افزون بر بررسی مسائل سیاسی سلاطین مسلمان دهلی تا عصر مولف، مسائل اجتماعی و اقتصادی جامعه را نیز در بردارد. بررسی مسائل اجتماعی و اقتصادی مردم از آنجا اهمیت می یابد که علاوه بر مهم بودن نقش آنان در مسیر تاریخ، مولفی درباری دست به چنین کاری زده باشد. این نوشتار می کوشد از خلال اشارات مستقیم و غیرمستقیم برنی به طور اکتشافی، به دیدگاه های اجتماعی وی دست یابد. در بررسی تاثیر بینش اجتماعی ضیاءالدین برنی بر تاریخ نگاری او فرض بر این است: بینش اجتماعی ضیاءالدین برنی سبب رویکرد جدی مولف به مسائل اجتماعی در جهت راهنمایی حکام و شاهان عصر برای اصلاح جامعه بوده است. در این مقاله ضمن آشنایی با زندگی نامه و موارد موردنظر مولف در باب مسائل اجتماعی و اقتصادی، به نظرات وی در باب عوامل موثر در تغییرات اجتماعی پی برده می شود.

کلیدواژه ها

تاریخ فیروز شاهی, ضیاءالدین برنی, بینش اجتماعی, سلاطین دهلی, تاریخ نگاری رسمی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.