انطباق اصول رشد هوشمند با شرایط شهری ایران: توسعه کالبدی – فضایی شهر قزوین

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی یافته های نوین عمران معماری و صنعت ساختمان ایران
  • کد COI اختصاصی: IRCIVIL03_196
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 609
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ملیحه باباخانی

دکتری شهرسازی، عضو هیئت علمی گروه شهرسازی، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)

چکیده

اجرای برنامه های توسعه در دهه 1970 ، چه آگاهانه و چه غیر آن، به معضلات محیط زیستی، اقتصادی و اجتماعی منجر شد. در پاسخگویی به این مسائل و بحران ها رویکردهای جدیدی برای توسعه های آتی مطرح گردید که یکی از آنها رویکرد رشد هوشمند ( Smart Growth) است. در این مقاله به رویکرد مذکور در تعامل با شرایط شهری ایران پرداخته شده و امکان بک ارگیری اصول مطرح در این رویکرد در شهر قزوین به عنوان نمونه موردی مورد سنجش قرار گرفته شده است. دیدگاه رشد هوشمند یکی از دیدگاه های نوین در مفهوم مدیریت رشد است که در برابر الگوی گسترش حومه شهرها در ایالات آمریکا مطرح شده و اصولی را برای توسعه متراکم و توسعه مجدد نواحی درون شهری و کاهش گسترش بی رویه شهرها مطرح می کند. عناصر اصلی سیاست های رشد هوشمند که در بخش های برنامه ریزی، حمل و نقل، توسعه اقتصادی، مسکن، توسعه اجتماعی و حفاظت از منابع طبیعی تقسیم شده اند با تاکید بر جنبه کالبدی چارچوب نظری این مقاله را تشکیل می دهد. شهر قزوین یکی از شهرهایی است، که در دهه های اخیر با پدیده گسترش پراکنده شهری روبرو بوده است. یکی از علل اصلی توسعه پراکنده در این شهر پیشنهادات طرح تفصیلی سال 1373 می باشد که به موجب آن بخش زیادی از اراضی کشاورزی اطراف شهر در داخل حریم شهر قرار گرفته و به موجب گرایش گسترش شهر به سمت بخش شمالی شهر، مشکلات زیادی را در شهر موجب شده است. اصول رشد هوشمند در ابعاد مختلف نظام برنامهریزی شهری قزوین، بالاخص در نظام برنامه ریزی کاربری زمین، حمل و نقل، مسکن و اقتصاد شهری قابل تامل است. تاکید بر توسعه دروی و عمودی، توزیع متناسب و مختلط خدمات در محلات شهری، ارتقاء شبکه حمل و نقل عمومی و ساماندهی پیاده راه ها از جمله راهکارهای پیشنهادی برای این شهر می باشد.

کلیدواژه ها

رشد هوشمند، توسعه کالبدی، گسترش پراکنده شهری، شهر قزوین

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.