بررسی تطبیقی نظام فنی و اجرایی با برنامه پنجم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی پژوهش های کاربردی در علوم و مهندسی
  • کد COI اختصاصی: CARSE03_024
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 593
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید ابراهیم شهیدی

مدیریت نظام فنی و اجرایی سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان خراسان رضوی

شیوا آجیلیان ممتاز

مسئول امور فنی و تدوین معیارها سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان خراسان رضوی

محمدرضا اسماعیل پور قوچانی

کارشناس مدیریت فنی و اجرایی سازمان مدیریت و برنامه‎ریزی استان خراسان رضوی

چکیده

همه ساله حجم زیادی از سرمایه ملی کشور در قالب احداث پروژه‎های عمرانی و صنایع وابسته استفاده می‎شود. ضرورت بهره‎برداری مناسب از سرمایه‎ها و رعایت اصول فنی و استانداردهای طراحی و تولید، مصالح ساختمانی مرغوب، استفاده از نیروی متخصص در همه سطوح و همچنین صرفه‎جویی در مصرف انرژی در درجه اول اهمیت قرار دارد. گستردگی ابعاد و ماهیت فعالیت‎های مربوط به برنامه‎ریزی، طراحی، تدوین و اجرای طرح‎های عمرانی و آثار ناشی از چگونگی انجام آن‎ها و همچنین مصرف حجم قابل توجهی از منابع مالی و غیرمالی کشور برای آن ایجاب می‎نماید که فعالیت‎های یاد شده در قالب نظمی سنجیده و هماهنگ تنظیم و اجرا گردیده و بر مبنای اصول فنی مورد بهره‎برداری قرار گیرد. به همین علت هماهنگی و مطابقت برنامه‎های توسعه کشور به ویژه توسعه اقتصادی با اصول نظام فنی و اجرایی کشور از اهمیت ویژه‎ای برخوردار است. در این مقاله از روش بنیادی به عنوان روش تحقیق استفاده شده است و پس از بررسی پیشینه برنامه‎های توسعه در ایران و اهداف آن‎ها و همچنین معرفی و تشریح نظام فنی و اجرایی به عنوان ساختاری سنجیده و هماهنگ و یک زبان مشترک فنی و اجرایی در میان عوامل ذینفع، به روش گردآوری کتابخانه‎ای 24 اصل نظام فنی و اجرایی در قالب دو هدف اصلی این نظام یعنی افزایش کارآمدی و اثربخشی طرح‎ها و رویکرد نتیجه‎گرایی، دسته‎بندی شده و بندهای ماده‎های 214 و 215 ذیل فصل بودجه و نظارت برنامه پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران با این اهداف به صورت تطبیقی مقایسه شده است. بررسی‎های به عمل آمده نشان می‎دهد که اهداف و اصول نظام فنی و اجرایی در حال تثبیت جایگاه حقیقی خود را در تدوین برنامه‎های توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران می‎باشد. با توجه به نتایج بدست آمده، بند ج ماده 214 و بند الف ماده 215 برنامه پنجم توسعه کشور با عنوان اعمال مدیریت کیفیت و مهندسی ارزش (رعایت مسائل زیست محیطی، پدافند غیرعامل و ...) بیشترین مطابقت را با اهداف نظام فنی و اجرایی دارد.

کلیدواژه ها

نظام فنی و اجرایی، برنامه‎های توسعه، اهداف، تطبیقی، اهداف

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.