بررسی تطبیقی آیه 124 سوره بقره از نگاه مفسران فریقین

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش های تفسیر تطبیقی، دوره: 4، شماره: 7
  • کد COI اختصاصی: JR_PTT-4-7_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1389
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن رضایی هفتادر

دانشیار گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه تهران

کمال صحرائی اردکانی

استادیار گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه میبد یزد

باب اله محمدی نبی کندی

دانشجوی دکتری تفسیر تطبیقی دانشگاه قم

چکیده

مطالعات تطبیقی در متون اسلامی، به ویژه در آیات قرآن، از جایگاه ویژه ای برخوردار است. با توجه به اهمیت آیه 124 سوره بقره، به دلیل به کار رفتن واژه هایی مانند کلمات ، امام و عهد که باعث شده برخی مفسران دیدگاه های متفاوتی را در این زمینه بیان کنند، پژوهش حاضر به بررسی آراء مفسران فریقین در این زمینه پرداخته است. سه واژه کلمات ، امام و عهد در آیه پیش گفته نقش تعیین کننده ای برای تبیین این آیه دارند. از ره گذر این جستار، مشخص می شود که واژه کلمات با توجه به سیاق آیه یادشده و آیات مشابه، به انجام دادن کارهایی عملی دلالت دارد که حضرت ابراهیم (ع) لازم بود برای رسیدن به امامت، آن ها را انجام دهد. درباره تفسیر کلمه امام ، دیدگاه هایی هم چون زعامت سیاسی، قدوه، نبوت و... مطرح شده است که برخی از مفسران، سعی دارند با معانی که در نظر گرفته اند، امامت حضرت ابراهیم (ع) را منکر شوند. اما با توجه به سیاق آیه پیش گفته و تفسیر کلمه عهد که بیش تر مفسران فریقین آن را به معنای امام بیان کرده اند، مشخص می شود که حضرت ابراهیم (ع) و فرزندانش به مقام امامت نایل شدند. در این نوشتار، سعی گردیده آیه یادشده، با استفاده از تفاسیر فریقین، آیات مشابه و روایات، تا حد امکان بررسی گردد

کلیدواژه ها

آیه 124 سوره بقره, کلمات, ابتلی, امام, عهد, اتم, تفاسیر فریقین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.