بررسی خوف و رجا از دیدگاه عرفانی امام محمد غزالی و جلال الدین مولوی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: پژوهشنامه ادب غنایی، دوره: 16، شماره: 30
  • کد COI اختصاصی: JR_JLLR-16-30_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 991
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمانه منصوری آلهاشم

دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی دانشگاه محقق اردبیلی

رامین محرمی

دانشیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه محقق اردبیلی

خدابخش اسداللهی

دانشیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

    خوف و رجا از احوال عرفانی است که مثل دو بال سالک را هم از خواهش­های نفسانی دور می­کند و هم باعث امید او به وصال می­گردد. غزالی خوف را نتیجه معرفت بنده به عظمت پروردگار و خطرات نفس اماره می­داند. او فقط درجه معتدل خوف را قبول دارد و با توجه به نفس و احوال درونی انسان­، خوف را بر رجا ترجیح می­دهد اما با توجه به منشا خوف و رجا و توجه به صفات لطف و قهر خداوند، رجا را بهتر از خوف می­داند. مولوی ایمان را عبارت از خوف و رجا، امید به رحمت خداوند و ترس از معصیت، می­داند. او با توجه به احوال انسان­ها خوف و هم رجا را می­پذیرد. او خوف و رجا را جدایی­ناپذیر می­داند و در ترجیح یکی بر دیگری، رجا را بر خوف ترجیح می­دهد. درعین اینکه غیرقابل فهم بودن مسائل عرفانی،انسان را از مطالعه علمی آن بازمی دارد اما با نگاهی موشکافانه می­توان موانع فهم آثاررا از میان برداشت، از همین روی لزوم پژوهش هایی در این حوزه ضرورت می­یابد. روش تحقیق این پژوهش توصیفی _ تحلیلی است که به مقایسه دیدگاه عرفانی امام محمد غزالی و مولوی در موضوع خوف و رجا پرداخته است.

کلیدواژه ها

عرفان, احوال, خوف و رجا, مقایسه, غزالی, مولوی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.