اثر فعالیت های آبزی پروری بر ترکیب گونه ای ماهیان رودخانه ایوشان در استان لرستان

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: کنفرانس حفاظت از ماهیان بومزاد اکوسیستمهای آبهای داخلی ایران
  • کد COI اختصاصی: CBFCONF01_047
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1315
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منوچهر نصری

گروه علوم و مهندسی شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه لرستان، خرمآباد، ایران.

سهیل ایگدری

گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.

چکیده

در مطالعهای که بر روی ترکیب گونه ای ماهیان رودخانه ایوشان در بالادست سد ایوشان در استان لرستان انجام شد، از بین 10 گونه ماهی صید شده، چهار گونه ماهی غیربومی شامل قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)، کپور معمولی (Cyprinus carpio)، آمورچه (Pseudorasbora parva) و گاوماهی تالابی (Rhinogobius similis) برای اولین بار در این رودخانه مشاهده و گزارش گردید. همچنین تعداد شش گونه بومی شامل ماهی سنگلیس قرمز (Garra rufa)، ماهی نازک جنوب (Chondrostoma regium)، سیاه ماهی درشت فلس (Capoeta aculeata)، لوتک دهان بزرگ (Cyprinion macrostomum)، مارماهی خاردار (Mastacembelus mastacembelus) و سگ ماهی جویباری (Oxynoemacheilus frenatus) نیز مشاهده گردید. در این مطالعه، ماهیان غیربومی 33/3 درصد از جمعیت کل ماهیان رودخانه ایوشان را تشکیل داده اند. دو گونه ماهی قزل آلای رنگین کمان و ماهی کپور معمولی به صورت برنامه ریزی شده و در اجرای طرح پرورش در قفس و ماهی دار کردن دریاچه پشت سد ایوشان به این منبع آبی معرفی شده اند. دو گونه ی گاوماهی تالابی و آمورچه احتمالا به صورت ناخواسته و به همراه گونه های اقتصادی به این منبع آبی راه یافته اند. با توجه به درصد بالای ماهیان غیربومی در این منبع آبی، وضعیت تنوع زیستی ماهیان رودخانه ایوشان به شدت در معرض خطر ارزیابی شده و نسبت به پراکنش آنها در نواحی پایین دست سد هشدار داده میشود.

کلیدواژه ها

ماهیان مهاجم، جمعیت طبیعی ماهیان، آبزی پروری، پرورش ماهی در قفس، تنوع زیستی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.