مبانی فقهی قاضی تحکیم با نگاهی به شورای حل اختلاف

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دومین کنفرانس پژوهش در فقه،حقوق و علوم اسلامی
  • کد COI اختصاصی: COHE02_034
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1196
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ثریا نادری شیران

دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل کارشناسی ارشد رشته حقوق خصوصی، موسسه غیرانتفاعی نور طوبی تهران.

چکیده

با افزایش اختلافات، حل و فصل آنها از طریق نظام قضایی دولتی یعنی از طریق دادگاه های دولتی و توسط قضات منتخب دولت، گذشته از اینکه هزینه زیادی را بر دولت ها تحمیل می کند، منجر به تراکم کار و انباشته شدن پرونده ها در دادگاه های دادگستری می گردد واین امر به دلیل تبعاتی همچون کندی جریان حل و فصل اختلافات و پایین آمدن کیفیت رسیدگی و در نتیجه عدم اجرای صحیح و سریع عدالت، نارضایتی اصحاب دعوا را به دنبال خواهد داشت. علل فوق و دلایل متعدد دیگر سبب گردیده که روز به روز هم تمایل اشخاص به حل اختلافات خود از طریق شیوه هایی غیر از شیوه رسمی و دولتی حل اختلاف بیشتر شود و هم دولت ها در جهت ترویج و شناسایی شیوه های غیر قضایی حل اختلاف اقدامات متعددی انجام دهند. از جمله طرقی که می توان به این مهم دست یافت نهاد قاضی تحکیم است. با مطالعه منابع فقهی و حقوقی مشروعیت قاضی تحکیم را با توجه به آیات و روایات اثبات نمودیم و به این نتایج رسیدیم که قاضی تحکیم شخصی واجد شرایط است که طرفین دعوا با هم توافق می کنند که وی را به عنوان حکم و داور انتخاب کنند تا اختلاف آنها را فیصله دهد و به آنچه وی حکم می کند راضی شوند و بپذیرند. قلمرو قضاوت قاضی تحکیم عام بوده و دعاوی مدنی و کیفری را در بر می گیرد. هدف از پژوهش حاضر بررسی مبانی فقهی قاضی تحکیم با نگاهی به شورای حل اختلاف می باشد. این تحقیق از نظر روش کتابخانهای بوده و توسط ابزار فیشبرداریهای مطالعاتی، اطلاعات جمعآوری شده و سرانجام به روش عقلانی، منطقی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

کلیدواژه ها

قضاوت، قاضی تحکیم، شورای حل اختلاف، مراجع قضایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.