بررسی اثر پلیمر ضد خوردگی در جلوگیری از خوردگی دکل عبور از دریا
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: سومین همایش بین المللی نفت، گاز، پتروشیمی و HSE
- کد COI اختصاصی: OGPH03_027
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 733
نویسندگان
استادیار دانشگاه صنعتی مالک اشتر، مجتمع دانشگاهی علوم کاربردی
شرکت برق منطقه ای هرمزگان
شرکت برق منطقه ای هرمزگان
شرکت برق منطقه ای هرمزگان
چکیده
مقدمه و اهمیت تحقیق: سازه های دریایی در زمره تاسیسات زیربنایی مهمی به شمار می روند که به دلیل بتنی یا فلزی بودن در معرض پوسیدگی و تخریب ناشی از قرار گرفتن در محیط دریایی هستند. محیط دریایی به دلیل داشتن ویژگی های اساسی متفاوت در بخش های مختلف خود از ناحیه اتمسفری (جوی) تا ناحیه پاشش و تر و خشک شدن و ناحیه غوطه وری و در نهایت فصل مشترک با خاک از نقطه نظر نوع و روند بروز خرابی و درجه پیشرفت آن دارای عملکردهای گوناگونی است. راهکارهای مختلفی برای کنترل خوردگی وجود دارد که از انواع فیزیکی شیمیایی تا بیولوژیکی می باشد. روشهای فیزیکی روشهای موقتی بوده و تنها حذف فیزیکی عامل خوردگی برای مدتی محدود را مقدور می سازد ولی روشهای شیمیایی با استفاده از مواد شیمیایی کشنده برای میکروارگانیسم ها باعث مرگ آنها می شود. نکته جالب توجهی که توجه دانشمندان را در سالهای اخیر به خود معطوف داشته پدیده عکس پدیده خوردگی زیستی است که در اصطلاح MICI یا جلوگیری از خوردگی زیستی به روش بیولوژیک نامیده می شود. در این پدیده بیوفیلم یا بیوپلیمر به عنوان محافظ در برابر خوردگی عمل می کند. در این تحقیق نیز جلوگیری از خوردگی در دکل عبور از دریا با استفاده از بیوپلیمر ضد میکروبی مورد ارزیابی قرار گرفت.روش کار: برای بررسی اثر پلیمر ضد میکروبی در جلوگیری از رشد میکروبهای خورنده و یا اتصال این میکروبها به بدنه دکل ها اعم از بدنه بتنی و بدنه فولادی و همچنین جلوگیری از اثر نمک و کلراید و در نهایت جلوگیری از خوردگی غلظت های مختلف این پلیمر به همراه درصد های مختلف رنگ حامل برای جلوگیری از رشد میکروبها و اثر کلراید مورد بررسی و بهینه سازی قرار گرفت. برای طراحی آزمایشات بهینه سازی از نرم افزار دیزاین اکسپرت 10 استفاده شد.بحث نتیجه گیری: در نتایج حاصل نشان داد که ماده آنتی باکتریال بر روی تمامی میکروبها تاثیر بازدارنده داشته و همچنین این ماده بر روی قارچ ها و ریزجلبک ها نیز تاثیر کشندگی دارد و می تواند جمعیت آنها را کنترل نماید. غلظت پلیمر آنتی باکتریال و ضخامت رنگ حامل به عنوان دو فاکتور تاثیر گذار در نظر گرفته شداند و آزمایشات بهینه سازی صورت گرفت. برای بهینه سازی آنها از بخش RSM-CCD نرم افزار10 Design Expert استفاده شده است. بیشترین مقدار جلوگیری از خوردگی مربوط به غلظت پلیمر آنتی باکتریال معادل 60 ppm و ضخامت رنگ 1.25 میلی متر بود.کلیدواژه ها
خوردگی، دکل عبور از دریا، بیوپلیمرمقالات مرتبط جدید
- نگاهی به نقش اقتصاد سیاسی ایران در مدیریت مصرف انرژی
- مقایسه روشهای نورتابی شیمیایی رادیکال *CH و *OH در استخراجپاسخ دینامیکی شعله جریان متقابل
- مطالعه عددی اثر تحریک جریان ورودی بر عملکرد یک انژکتور هممحور برشی تحت شرایط گذربحرانی
- مطالعه ساختار شعله متان هیدروژن در مشعل پیچشی سیدنی با استفاده از مدل احتراقی حجمی
- مطالعه تجربی اثر احتراق جریان چرخشی غیر پیش مخلوط بر پایداری، شدت تابش نور و دینامیک شعله پروپان - اکسیژن/هوا
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.