بررسی اثرات زمین شناسی زیست محیطی ناشی از سنگ های مافیک و اولترامافیک در خاک منطقه شاندیز (ویرانی)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: یازدهمین همایش ملی تخصصی زمین شناسی دانشگاه پیام نور و بیست و یکمین همایش انجمن زمین شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: PNUGEO11_080
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 928
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیرا عاقبتی

گروه زمین شناسی ، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران

محمدابراهیم فاضل ولی پور

گروه زمین شناسی ، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران

رحیم دبیری

گروه زمین شناسی ، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران

چکیده

منطقه شاندیز در 37 کیلومتری شمال غربی مشهد و روستای ویرانی در 8 کیلومتری شاندیز قرار دارد. این منطقه دارای کمپلکس افیولیتی می باشد که سنگ های مافیک و اولترامافیک را شامل می باشد. در مقاله حاضر به بررسی و ارزیابی فلزات سنگین در منابع خاک منطقه ویرانی پرداخته شده است. برای این کار از روش های آماری چند متغیره و شاخص زمین انباشت و ضریب غنی شدگی استفاده گردیده است. با استفاده از روش های آماری چند متغیره (ضریب پیرسون و آنالیز خوشه ای) همبستگی بین عناصر مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس ارزیابی های صورت گرفته سنگ هایی با ماهیت مجموعه افیولیتی (پریدوتیت، دونیت، سرپانتینیت، گابرو و بازالت) به عنوان منشاء زمین زاد عناصر منطقه در نظر گرفته شده است. بر اساس اندازه گیری شاخص زمین انباشت برای خاک، عناصر نیکل و کروم دارای بالاترین میزان آلودگی در منطقه است. همچنین با اندازه گیری فاکتور غنی شدگی، عناصر آرسنیک، قلع و نقره دارای غنی شدگی قابل توجهی می باشند و عناصر سرب، کروم و نیکل دارای غنی شدگی متوسط در منطقه نشان می دهد که منشا ورود این فلزات سنگین ساختارهای زمین شناسی منطقه و هوازدگی سنگ های افیولیتی است و منشا زمین زاد دارد.

کلیدواژه ها

افیولیت، فلزات سنگین، ضریب پیرسون، فاکتور غنی شدگی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.