کانسار باریت-فلزات پایه ونکان سمنان: نمونه ای از کانه زایی سولفید توده ای آتشفشانزاد نوع کوروکو در کمربند ماگمایی شمال ایران مرکزی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: یازدهمین همایش ملی تخصصی زمین شناسی دانشگاه پیام نور و بیست و یکمین همایش انجمن زمین شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: PNUGEO11_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1314
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزانه پزشکی قره چه

دانشجوی کارشناسی ارشد زمین شناسی اقتصادی، دانشگاه صنعتی شاهرود

فردین موسیوند

استادیار گروه پترولوژی و زمین شناسی اقتصادی، دانشگاه صنعتی شاهرود

مهدی رضایی کهخانی

استادیار گروه پترولوژی و زمین شناسی اقتصادی، دانشگاه صنعتی شاهرود

فرج اله فردوست

استادیار گروه پترولوژی و زمین شناسی اقتصادی، دانشگاه صنعتی شاهرود

چکیده

کانه زایی باریت- فلزات پایه سولفید توده ای آتشفشانزاد ونکان در کمان ماگمایی شمال ایران مرکزی در داخل توالیآتشفشانی- رسوبی ایوسن در شمال شرق سمنان رخ داده است. سنگ های میزبان ماده معدنی عمدتا از نوع توف، شیل وتوف شیلی می باشد. سنگ های آتشفشانی از لحاظ ناحیه ای در گردنه آهوان شامل سنگ های آتشفشانی مافیک و فلسیک ازجمله بازالت، آندزیت، داسیت، ریولیت و توف می باشد. کل منطقه معدنی ونکان در یک ناودیس با روند محوری شمالشرقی- جنوب غربی قرار دارد. در یال شمال غربی ناودیس، کانسار ونکان 1 و در یال جنوب شرقی ناودیس نیز کانسارونکان 2 واقع شده است. کانسارهای ونکان 1 و ونکان 2 براساس ویژگی های کانی شناسی، ساخت و بافت در رخساره هایکانسنگ تاحدودی دارای تفاوت هایی هستند که در ونکان 1 عبارتند از: 1) رخساره رگه- رگچه ای و برشی که سیمای اصلیاین رخساره را رگه- رگچه های باریتی- سیلیسی تشکیل می دهد، 2) رخساره سولفید توده ای که از کانی های اسفالریت،گالن، باریت، کالکوپیریت و پیریت تشکیل شده است، 3) رخساره لایه ای- نواری سولفیدی که دارای لامینه ها و نوارهایسولفیدی به صورت همروند با لایه بندی سنگ میزبان (چینه سان) می باشد، 4) رخساره کانسنگ باریتی که حاوی باریت باساخت متخلخل تا برشی است و 5) رخساره رسوبی- بروندمی که دارای تناوب نوارهایی از چرت، سنگ میزبان و باریتاست. همچنین رخساره های کانه دار در ونکان 2 عبارتند از: 1) رخساره رگه- رگچه ای و برشی که به صورت رگه-رگچه-های باریتی- سیلیسی همراه با کانی گالن دیده می شود و 2) رخساره رسوبی- بروندمی که عمدتا از تناوب نوارهای چرتیو نواری غنی از اکسیدآهن مثل هماتیت تشکیل شده است. بر اساس مقایسه این کانه زایی ها با تیپ های مختلف سولفید تودهای آتشفشانزاد (VMS)، کانسارهای باریت-فلزاتپایه ونکان بیشترین شباهت را با کانسارهای نوع کوروکو (Kuroko type)نشان میدهند.

کلیدواژه ها

سولفید تودهای آتشفشانزاد، رخساره های کانسنگ، کوروکو، ونکان، سمنان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.