رویکرد فقه امامیه در عدم انتشار جریان دادرسی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: همایش ملی پیشگیری از جرم در قلمرو مطالعات حقوق کیفری، علوم اجتماعی و انتظامی
  • کد COI اختصاصی: ICDSCONF01_070
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 468
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهلا رفیعی

کارشناس ارشد حقوق جزا و جرم شناسی دانشکده حقوق و علوم سیاسی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران

حمیدرضا جاویدزاده

استاد مدعو دانشکده حقوق و علوم سیاسی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران

چکیده

یکی از عوامل موثر تحقق عدالت اجتماعی که از دیدگاه قرآن مجید هدف اصلی رسالت پیامبران الهی تلقیشده است،تثبیت و توسعه امنیت قضایی در جامعه است.علنی بودن دادرسی یکی از تضمینات مهم درجهت حفظ امنیت قضایی است؛ زیرا علنی بودن رسیدگی عملکرد و تصمیم دادرس را در معرض افکارعمومی قرار می دهد و وی عموم را ناظر جریان دادرسی می یابد و همین موجب می شود که دادرس درحفظ بیطرفی و حقوق افراد و انجام دادرسی عادلانه بکوشد. درفقه و شریعت اسلامی نیز همانند قواعدآیین دادرسی کیفری کشور تکلیفی در مورد برگزاری دادرسی به صورت علنی به صراحت مورد بحث واقعنشده؛ ولی با ملاحظه در سیره قضایی معصومان علیهم السلام می بینیم که دادرسی های فروانی از آنهاوجود دارد که در حضور مردم انجام شده است.البته در فقه اسلامی نیز از ورود و مداخله افراد غیرمرتبط درجریان دادرسی و منتشر نمودن جریان دادرسی ممنوعیت ایجاد شده است. با توجه به اهمیت حریمخصوصی و اصل برایت و همچنین حفظ نظم عمومی، جامعه فقه اسلامی انتشار جریان دادرسی در دعاویکه با آبروی افراد جامعه و نظم عمومی جامعه منافات دارد را ممنوع نموده است. عدم انتشار جریاندادرسی در فقه اسلامی مورد پذیرش قرار گرفته ، اما دچار نارسای یها و ابهاماتی است.بنابراین بررسی ایننارسای یها و ابهامات از اهداف این مقاله می باشد. روش تحقیق از نوع توصیفی و تحلیلی است.شیوهگردآوری داده ها مطالعات کتابخانه ای است.یافته ها نشان میدهد اسلام بر اساس رسالت الهی خود اصل رابر بزه پوشی و عدم انتشار پرونده های کیفری دارد زیرا بر اساس آموز ههای اسلام بزه پوشی و عدمبرچسب زنی سبب جلوگیری از وقوع جرم و تکرار جرم می گردد ،پس در خصوص عدم انتشار جریاندادرسی بنیان های اخلاقی و الهی نیز وجود دارد.

کلیدواژه ها

عدم انتشار جریان دادرسی ، دادرسی عادلانه ،حقوق متهم، حریم خصوصی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.