مطالعه ی بیوسیستماتیک خزه های جنس Nechera از خانواده Neckeraceae در استان مازندران با استفاده از روش مورفومتری

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: ششمین کنگره ملی زیست شناسی و علوم طبیعی ایران
  • کد COI اختصاصی: BSCONF06_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 537
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرشاد محمدزاده قره قشلاق

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران

آرمان محمودی اطاقوری

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران

حبیب زارع

مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی مازندران، باغ گیا هشناسی نوشهر، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران

طاهره السادات آقاجانزاده

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران

چکیده

خزه ها گیاهانی با اندازه کوچک، غیرآوندی و بیگل هستند. خزه ها بر اساس زیستگاه قرار گیری متفاوتند. یکی از جنس های شاخص خزه از گروه خزه های پوست نشین درختان جنگل های مرطوب ایران در منطقه هیرکانی جنس Neckera است که متعلق به خانواده Nekeraceae می باشد. این خانواده دارای 50 جنس و 200 گونه در سراسر جهان بوده که در تکه های رنگ پریده تا زرد-سبز رنگ میرویند و دارای برگ های صاف، زبانی یا قاشقی شکل، با نوک کوتاه و یا گاهی کشیده؛ حاشیه برگ صاف که در قسمت فوقانی برگ دارای دندانه های ریز می شود، کاستا معمولا غایب. اسپروفیت پلیوروکارپوس. تاکنون هیچگونه مطالعه بیوسیستماتیکی بر روی این خزه در ایران انجام نشده است. هدف از انجام این مطالعه، بررسی تفاوت ها و شباهت ها در بین جمعیت های هزه Neckera complanata و Neckera crispa با استفاده از روش مورفومتری (تاکسونومی عددی) می باشد. به این منظور، 3 جمعیت از N.complannata و 3 جمعیت از N.crispa از استان مازندران شامل مناطق دودانگه، کلاردشت و توسکاچال در پاییز 1396 جمع آوری گردیده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. طبق نتایج به دست آمده از شواهد مورفومتری، تمام جمعیت های N.complannata و نیز تمام جمعیت های N.crispa به خوبی از یکدیگر جدا شده و در دو شاخه جداگانه قرار گرفتند.

کلیدواژه ها

مورفومتری، خزه، مازندران Neckera crispa، Neckera complanata

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.