ارایه روشی هوشمند برای تخمین میزان خطای شبکه پرداخت الکترونیکی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دومین همایش ملی بانکداری الکترونیک و نظام های پرداخت
  • کد COI اختصاصی: CEBPS02_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 524
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید آقایی مغانجوقی

فار التحصیل دانشکده فنی دانشگاه تهران

بابک نجاراعرابی

دانشیار دانشکده فنی دانشگاه تهران

چکیده

در این مقاله، روشی هوشمند برای تخمین میزان خطای واقعی حس شده توسط کاربر در سامانه پرداخت الکترونیکی بانکی کشور ارایه شده است. با توجه به اهمیت سامانه پرداخت الکترونیکی بانکی، نیاز به مدلی برای تخمین الگوی رفتاری کاربران احساس می شود تا با ارزیابی میزان منبع خطاهای رخ داده، دید جامع تری از شبکه پرداخت ارایه کند. در این مقاله با بررسی مقایسه روند تراکنش های صورت گرفته در روزهای عملکرد بدون خطای شبکه بانکی نیز روزهایی که در شبکه خطا رخ می دهد، خطای واقعی موجود در شبکه نیز ظرفیت موردنیاز برای شبکه شناسایی می شود. در ابتدا بازه زمانی کل روز به زیربازه های کوچک تر تقسیم در هر یک از این زیربازه ها تابع توزیع احتمالاتی تراکنشها با استفاده از آزمون آماری کولموگروف- اسمیرنف تعیین می شود. برای ساخت مدل هوشمند تخمی نگر، در ابتدا کل روزهای هفته به چهار خوشه روزهای تعطیل، قبل از تعطیل، بعد از تعطیل بقیه روزها خوشه بندی می شوند. سپس برای هر روز بدون رخداد خطا در شبکه، مقادیر شاخص احتمالاتی محاسبه شده این اعداد برای روزهای متوالی هر خوشه به صورت یک سری زمانی کنار هم قرار می گیرند. این سری زمانی به عنوان داده های آموزش مدل هوشمند تخمین گر در فرآیند تخمین مقدار واقعی تراکنش ها در روزهای دارای خطا، در نظر گرفته می شود. در این مقاله از روش ماشین بردار پشتیبان به عنوان ابزار هوشمند یادگیری تخمین استفاده شده است. برای تخمین میزان تراکن شهای یک بانک برای یک روز دارای خطا، با استفاده از مدل هوشمند معرفی شده مقادیر شاخص های احتمالاتی در زیر بازه های زمانی موردنظر تخمین زده می شود تعداد واقعی کل تراکنش ها در ثانیه های مختلف آن روز نیز میزان خطای رخداده بدست می آید. این روش بر روی داده های چند بانک نمونه در ایران پیاده سازی شده نتایج حاصل شده گویای کارایی بسیار بالای این روش است.

کلیدواژه ها

روش هوشمند، تخمین تراکنش های خطا، الگوی رفتار کاربران، شبکه پرداخت الکترونیکی، خوشه بندی، سری زمانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.