ارزیابی ریزساختار خواص مکانیکی جوش های مقاومتی نقطه ای فولاد دو فازی DP590

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: نوزدهمین کنفرانس ملی جوش و بازرسی و هشتمین کنفرانس مـلی آزمایش های غیرمخرب
  • کد COI اختصاصی: INCWI19_136
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 580
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آرین قندی

دانشجوی مقطع دکترا بخش مهندسی مواد پردیس دانشگاه صنعتی اصفهان اصفهان

مرتضی شمعانیان

استاددانشکده مهندسی مواد دانشگاه صنعتی اصفهان

محمدرضا سلمانی

دکترا بخش مهندسی وکیفیت فولاد خودریی سایپا

حسین پوری رحیم

سازمان ملی استاندارد ایران

چکیده

در این پژوهش به بررسی تحولات ریز ساختاری خواص مکانیکی فولاد پیشرفته استحکام بالا DP590 در اتصالات مشابه حین جوشکاری مقاومتی نقطه ای پرداخته شده است. بدین منظور ورقی از فولاد پیشرفته استحکام بالا DP590 با ضخامت میلی متر توسط فرایند جوشکاری مقاومتی نقطه ای با پارامتر های مختلف جوشکاری از جمله فشار شدت جریان جریان پالسی در حالت اتصال مشابه جوشکاری انجام گرفته شد. بررسی های ریز ساختاری توسط میکروسکوپ نوری میکروسکوپ الکترونی روبشی مجهز به طیف سنج تفکیک انرژی بر روی نمونه های جوشکاری شده انجام گرفت همچنین نمودار سختی مقاطع جوش توسط ریز سختی سنجی تهیه شد. رفتار کششی برشی نمونه های جوشکاری شده در پارامتر های مختلف مورد بررسی قرار گرفت نتایج بدست آمده مقایسه شدند. تصویر میکروسکوپ نوری میکروسکوپ الکترونی روبشی از فولاد پیشرفته استحکام بالا DP590 حضور جزایر مارتنزیت تمپر شده در حدود 44 درصد در زمینه فریت را نشان داد. در بررسی ریزساختار فلز جوش در جوش های مختلف نشان داد که ساختار عمدتا مارتنزیتی در آن مشاهده می شود. در منطقه تحت تاثیر حرارت ساختار عمدتا مارتنزیت ریز به همراه نواحی پراکنده ای از فریت می باشد. در بررسی ریز سختی سنجی که منجر به نمودار سختی در نمونه های مختلف گردید نشان دهنده افزایش سختی در منطقه تحت تاثیر حرارت فلز جوش می باشد. سختی مشاهده شده در منطقه دکمه جوش در حدود 400 ویکرز در فلز پایه در حدود 200 ویکرز در منطقه تحت تاثیر حرارت در حدود 450 ویکرز در جوشکاری مشابه فولاد DP590 بدست آمد که با ساختارهای مشاهده شده مطابقت دارد. بررسی نتایج کشش برش افزایش استحکام کاهش انعطاف پذیری با افزایش جریان ورودی افزایش قطر اثر با افزایش فشار مشهود می باشد که حالت بهینه جریان 10 کیلو آمپر فشار کیلونیوتن مشاهده که در این حالت حداکثر نیرو 22000 نیوتن حداکثر جابجایی 10 میلی متر می باشد. در مورد شکست در نمونه های انتخابی شکست از نوع شکست متقارن جوش می باشد که این حالت شکست بهترین نوع شکست در این فرایند جوشکاری شده می باشد.

کلیدواژه ها

فولادهای پیشرفته استحکام بالا، فولاد DP590، جوشکاری مقاومتی نقطه ای، ریزساختار، خواص مکانیکی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.