مدیریت امداد و ضرورت پهنه بندی ناپایداری دامنه ها (مطالعه موردی: پهنه بندی ناپایداری دامنه ها در شهرستان سنندج)

  • سال انتشار: 1381
  • محل انتشار: اولین همایش علمی تحقیقی مدیریت امداد و نجات
  • کد COI اختصاصی: SRM01_039
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2139
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منیژه قهرودی تالی

دکترای ژئومرفولوژی، استادیار دانشگاه تربیت معلم و مدیر مرکز GIS جهاددا

شهرام محمدی

کارشناس ارشد ژئومورفولوژی

چکیده

کشور ایران شامل مجموعه پیچیده ای از رشته کوههای به هم تنیده است. ناحیه ای با ناهمواری های شدید که کوه عنصر اصلی سیمای سرزمین در آن است. در دامنه های کوهستان هرکجا که شرایط زیستی مهیا بوده، انسانی سکنی گزیده و روستاها وشهرها بتدریج شکل گرفته اند. بطوریکه اکثر روستاها و شهرهای ایران در نواحی کوهپایه ای واقع شده است. بسیاری از دامنه ها در نواحی کوهستانی در شرایط ناپایداری قرار دارند و رخداد پدیده هایی همچون زلزله، دامنه های ناپایدار را مجبور به سقوط می نماید. برای مثال زلزله 31 خرداد ماه 1369 در منجیل باعث ایجاد پدیده های لغزش گلدیان (رودبار) و لغزش فتلک شده است و توده های عظیمی از سنگ و خاک را بر سر سکونتگاه های انسانی ریخته است. رخداد پدیده های با شدت کم اگرچه در نواحی هموار بالقوه خطرزا نیستند، لیکن در نواحی کوهستانی سوانح ناگواری را ایجاد می نماید. بطورمثال مهارآبهای سطحی یا زیر زمینی اگرجه برای دشتها نعمت به همراه داردف اما در نواحی کوهستانی سبب روان شدن جریانهای گلی و فعال شدن سولی فولکسیون می گردد. احداث جاده ها در نواحی کوهستانی اگرچه سبب ایجاد ارتباط میگردد، اما ناپایداری دامنه ها، سقوط بهمن ها، ریزش کوهها در نتیجه مدفون شدن سکونتگاه های نواحی کوهستانی در زیر خروارها سنگ و خاک و برف می شود. تغییرات اقلیمی، گرمای زودرس در بهار و همراهی ذوب برفها و بارانهای بهاری در نواحی کوهستانی از یک طرف و اشغال مسیر مسیل ها توسط انسان از سوی دیگر، همراهی سیل و سقوط دامنه ها را برای ما به همراه داشته است. لذا با توجه به دامنه هایی که توسط سکونتگاه های انسانی اشغال شده است، در مدیریت و برنامه ریزی امداد در ایران ضروری می نماید که در این خصوص ، پهنه بندی ناپایداری دامنه ها در نواحی کوهستانی و تعیین نقاط امن جهت امدادرسانی، از اقدامات اولیه باشد.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.