آسیب شناسی شیوههای جذب درآمدهای نفتی در اقتصاد ایران؛ با نگاهی به تجربه کشورنروژ
- سال انتشار: 1388
- محل انتشار: اولین همایش دانشجویی آسیب شناسی اقتصاد ایران
- کد COI اختصاصی: SSIECONOMY01_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1788
نویسندگان
دانشجوی دکتری علوم اقتصادی دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده
تجربه ایران و اکثر کشورهای صادر کننده منابع طبیعی، نشاندهنده این مطلب است که در صورت عدم مدیریت صحیح و برنامهریزی شده درآمدهای حاصل از صدور این منابع، مشکلاتی برای اقتصاد این کشورها به وجود خواهد آمد که در ادبیات اقتصادی، از آن به "پدیدهی نفرین منابع" یاد میگردد. هدف تحقیق حاضر این است که شیوه جذب درآمدهای نفتی در اقتصاد ایران را با استفاده از معیارهای استخراج شده از ادبیات موضوع در زمینه پدیده نفرین منابع، مورد بررسی و ارزیابی قرار دهد. برای نیل به این هدف، ابتدا با استفاده از ادبیات موضوع، 4 معیار کلی به عنوان معیارهای استفاده بهینه و مطلوب کشورها از اینگونه درآمدها تبیین گردید و سپس با استفاده از این معیارها، تجربه ایران و کشور نروژ _به عنوان یک نمونه موفق_ ، در این زمینه مورد ارزیابی قرار گرفت. نتیجهی این تحقیق بیانگر این مطلب است که مکانیسم حساب ذخیره ارزی در ایران عملکرد مطلوبی نداشته و نتوانسته است معیارهای 4 گانه را رعایت کند. در این راستا، تجربه کشور نروژ در ارتباط با نحوهی استفاده از اینگونه درآمدها، میتواند الگوی مناسبی برای کشور ما در این زمینه باشد و باید ساختار حساب ذخیره ارزی در ایران با هدف رعایت معیارهای تبیین شده و نیز پوشش دادن انگیزهای تثبیتی، پسانداز و احتیاطی، اصلاح و تکمیل گردد.کلیدواژه ها
پدیده نفرین منابع، بیماری هلندی، درآمدهای نفتیمقالات مرتبط جدید
- نقش امام علی علیه السلام درتمدن اسلام قبل از رحلت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله
- شیوه های تربیتی آسیب زا در خانواده از دیدگاه نهج البلاغه
- سرمایه های روانشناختی از دیدگاه اسلام
- بررسی تاثیر صفات شخصیتی پنجگانه (Big ۵) بر اعتیاد به کار با آزمون نقش میانجی هوش هیجانی کارکنان (مطالعه موردی؛ اداره کل امور اقتصادی و دارایی)
- استراتژیهای رسانه ای و نقش مدیران رسانه در مدیریت بحران
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.