نظام آموزشی رویکرد یادگیری غیرارادی در تربیت دینی دانش آموزان تحلیل محتوای کتب درسی پایه تحصیلی نهم متوسطه اول بر اساس مضامین مفاهیم قرآنی-دینی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: همایش ملی آسیب شناسی نظام آموزشی کشور
  • کد COI اختصاصی: PCES01_111
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 311
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هما عظیمی

دانشجوی کارشناسی ارشد مشاوره راهنمایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک

احسان مرادی باستانی

دانشجوی کارشناسی ارشد مشاوره راهنمایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک

چکیده

حفظ، حراست انتقال ارزش های دینی فرهنگی به نسل های در حال تکوین جامعه با موانع بسیاری روبه روست. تنفیذ این آموزه ها در نوجوانان که با دگردیسی های عمیقی در قلمروهای جسمی، شناختی، هیجانی انگیزشی مواجهاند، با سدهای انگیزشی محکمی مواجه است. نوجوانان در تقابل با دنیای بزرگسال، از سرمایه گذاری روانی بر دنیای بزرگسال بخصوص نظام ارزشی آن سربازمیزنند. در چنین چشم اندازی، یادگیری غیرارادی قلمرویی است که با توسل بدان، میتوان از سد موانع انگیزشی آنها گذر کرد. تعبیه آموزه های دینی در محتوای کتب درسی، تدارکی جهت بهرمندی از این قالب یادگیری است. با این تعبیه، ارزشهای دینی در میدان تجربه ناهشیار یادگیری غیرارادی ایشان قرار گرفته، با مقاومت کمتری بر حافظه آنها بار می شود. در بررسی حاضر، محتوای کتب درسی پایه تحصیلی نهم(سال تحصیلی (1395-96، بر اساس مضامین قرآنی-دینی، جهت ارزیابی میزان توجه مولفان این کتب درسی به این نوع یادگیری تحلیل شده است. برحسب این تحلیل، مجموع اشارات به مضامین دینی در کل کتابها، 623 مورد بدست آمد که در مقایسه با همین نوع تحلیل در کتب پایه تحصیلی اول متوسطه عمومی سال تحصیلی1387-88، 62 واحد کاهش داشته است. براساس این تحلیل، کتابهای آمادگی دفاعی( با (296، فارسی(با (98، زبان انگلیسی( با 42 )، مهارتهای نوشتاری(با (37، کتاب کار زبان انگلیسی(با (32 فرهنگ هنر(با (31 به ترتیب بیشترین کتاب های ریاضیات(با (14، کار فناوری(با (17، علوم تجربی(با (19، جغرافیا(با (19 تاریخ(با (22 کمترین اشاره به مضامین دینی را داشتند. مجموع کل اشارات اگرچه نمیتواند موید توجه آگاهانه مولفان این کتب درسی به قلمرو یادگیری غیرارادی باشد اما ناخواسته گامی است به سوی بهرهگیری از این شکل یادگیری، تدارک فرصتهای بیشتری جهت تمرین دستورزی آموزه های دینی در دانش آموزان.

کلیدواژه ها

تحلیل محتوا، مضامین مفاهیم دینی یادگیری غیرارادی تربیت دینی کتب درسی پایه تحصیلی نهم متوسطه اول

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.