تجری در نگاه اصولی امام خمینی (ره)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: پژوهش نامه فقه اجتماعی، دوره: 4، شماره: 7
  • کد COI اختصاصی: JR_FIGH-4-7_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1290
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اعظم غیاثی ثانی

دکترای فقه و مبانی حقوق اسلامی و عضو هییت علمی دانشگاه امام صادق (ع) پردیس خواهران

چکیده

تجری در اصطلاح اصولیون اظهار جرات عبد است در مقابل مولا و به عبارت دیگر مخالفت عملی است با حکم مولا که بعد معلوم می شود که در واقع عبد مخالفت نکرده است و تکلیف واقعی را انجام داده است. به عنوان مثال شخصی یقین داشته که این مایع شراب است و مخالفت کرده و آن را نوشیده است بعد معلوم شود که شراب نبوده بلکه آب بوده در اینجا شخص متجری محسوب می شود. در اصول فقه مباحث زیادی درباره تجری مطرح و محل بحث و اختلاف است. اول اینکه آیا تجری یک مسیله اصولی است یا فقهی و یا کلامی دیگر اینکه آیا تجری عنوانی است به معنای عزم بر گناه و تصمیم بر مخالفت با مولا همراه با عملی که گناه بودن به شمار می رود یا عنوان منطبق بر فعل خارجی است که در نتیجه از افعال جوارحی محسوب می شود به عبارت دیگر قبح تجری فعلی است یا فعالی دیگر اینکه آیا متجری مستحق عقاب است نظریات علما در این باب بسیار متفاوت است هرچند در مواردی هم با یکدیگر اتفاق نظر دارند. در پزوهش پیش رو ابتدا به تعریف تجری و پس از آن به اقوال علما مانند صاحب فصول و مرحوم نایینی درباره اصل حکم تجری پرداخته شده و نهایتا نظر صایب حضرت امام خمینی (ره) در این باره بیان گردیده است.

کلیدواژه ها

تجری، انقیاد، قبح فعلی، قبح فاعلی، اطاعت، عصیان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.