حفاظت کیفی و کمی منابع آب با به کارگیری زئولیت به عنوان کود هوشمند

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: دومین کنفرانس سراسری آب
  • کد COI اختصاصی: WATER02_037
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1286
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آرتمیس معتمدی

دانشجوی دکترای مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان

مهرداد فرهادیان

استادیار گروه آب و محیط زیست، مجتمع عالی آموزشی و پژوهشی صنعت آب و برق ا

ندا متشکر

پژوهشگر هسته تصفیه زیستی، شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان

فهیمه عظیمی

پژوهشگر هسته تصفیه زیستی، شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان

چکیده

نبود آب یکی از بزرگترین چالش‌های قرن حاضر است و به عنوان محدود کننده‌ ترین عامل تولیدی در کشاورزی مطرح می‌باشد. لذا برنامه‌ریزی درست در استفاده از منابع آب در فعالیت‌های کشاورزی به عنوان اصلی‌ترین مصرف کننده آب در ایران، رکن اصلی در مواجهه با بحران آب محسوب می‌شود. راندمان پایین آبیاری، استفاده از روش‌های سنتی کوددهی مزارع و بالارفتن میزان آلودگی منابع محدود آبی توسط فعالیت کشاورزی سبب توسعه علوم کاربردی جدیدی در راستای اصلاح الگوی مصرف شده که از جمله آن، ترویج استفاده از زئولیت به عنوان کود هوشمند در حفظ آلودگی آب‌های زیرزمینی و افزایش قدرت نگهداشت آب در خاک در جهت مدیریت بهتر استفاده از منابع آبی می‌باشد. استفاده از طرحهای جایگزینی کود هوشمند که اولین بار در جهان توسط آمریکا مطرح شده است، سبب اصلاح الگوی مصرف، افزایش بهره‌وری آب در کشاورزی، حفظ رطوبت آب و کاهش فواصل آبدهی شده است. در این مطالعه، چهار سطح زئولیت کلینوپتی لولایت صفر، 5، 10 و 15 درصد اضافه شده به یک خاک لومی، در 4 نوبت آبیاری بررسی گردید. آزمایش‌ها نشان می‌دهند که مدیریت آبیاری و افزایش راندمان آن توسط افزودن زئولیت، بسیار موثر بوده و تا میزان 40 درصد سبب بهبود راندمان با کاهش سرعت حرکت آب به اعماق می‌شود. در راستای اصلاح الگوی مصرف کوددهی نیز نتایج آزمایش بهبود 80 درصدی را ارائه می‌کند که چنین دستاوردی در مقیاس بزرگ برای بهبود وضعیت محیط زیست و حفاظت کیفی منابع آب بسیار حائز اهمیت است.

کلیدواژه ها

منابع آبی، آلودگی آب، زئولیت، محیط زیست کلمات کلیدی منابع آبی، آلودگی آب، زئولیت، محیط زیست

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.