ولی قهری و عزل آن در حقوق ایران و فقه امامیه

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: پژوهش نامه فقه اجتماعی، دوره: 3، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_FIGH-3-5_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2100
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس کریمی

استاد گروه حقوق خصوصی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران

ابوذر صحرانورد

استادیار گروه حقوق خصوصی وزارت علوم

مصطفی شفیع زاده خولنجانی

دانشجوی دکتری حقوق خصوصی دانشگاه علوم قضایی

چکیده

طبق ماده 1180 قانون مدنی، ولایت بر صغیر، مجنون و غیر رشیدی که جنون یا عدم رشد او متصل به صغرش باشد، مختص پدر و جد پدری است. قانون مدنی و فقه امامیه ضمن پذیرش عزل ولی قهری در مواردی همچون خیانت به مولی علیه، عدم رعایت غبطه و مصلحت او و ...، جد پدری لایق را منحصرا ولی قهری می داند. با توجه به این که موارد عزل ولی قهری مندرج در قانون مدنی، مبتنی بر قول مشهور فقهای امامیه است و در این خصوص موجبات مختلفی در بین فقهای امامیه مطرح شده است، نگارندگان تلاش می کنند تا ابتدا با تبیین آنها، ملاک آن را استنباط نماید، همچنین اثبات کنند مصادیق مذکور عزل ولی قهری در قانون مدنی تمثیلی است و ملاک آن، رعایت مصلحت محجور و جلوگیری از ورود ضرر به او است. در این مقاله به تفصیل در خصوص ادله مذکور بحث و بررسی شده است.

کلیدواژه ها

ولایت قهری، محجور، عزل ولی قهری، دادستان، عبطه و مصلحت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.