عمر خیام، بدبینی باده خوار یا حکیمی فرزانه

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: پژوهشنامه ی متون ادبی دوره ی عراقی، دوره: 0، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ADAB-0-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 735
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

وحید سبزیان پور

استاد گروه زبان و ادبیات عربی دانشگاه رازی کرمانشاه

صدیقه رضایی

کارشناس ارشد زبان و ادبیات عربی

چکیده

ازدیرباز عمر خیام با لقب حکیم شناخته شده است. از دیگر سو خیام را همگان با فلسفه خیامی یعنی توجه بسیار به مرگ، بدبینی، فنای موجودات، آمیختگی غم و شادی و توصیه به شادخواری و استفاده از فرصت ها می شناسند. با تامل در این دو نکته، این سوال ذهن را مشغول می کند که به چه مناسبت به خیام لقب حکیم داده شده است مگر او اولین متفکری است که به مرگ اندیشده و برق را در خرمن مردم تماشا کرده است آیا باده نوشی و استفاده از فرصت ها تنها در اندیشه های خیام دیده می شود و آیا این نوع نگرش به هستی و زندگی کافیست که لقب حکیم را برای کسی به ارمغان آورد در پاسخ به این سوال ها نشان داده ایم که لقب حکیم را به همان سبب به خیام داده اند که فردوسی را حکیم دانسته اند و علت آن، مفاهیم حکیمانه بسیاری است که در رباعیات او آمده و ریشه در فرهنگ و اندیشه ایرانیان باستان دارد و این هر دو حکیم سیراب از آن هستند. غلبه باده نوشی، خوش باشی و اغتنام فرصت در رباعیات خیام موجب شده است که حکمت های این شاعر ایرانی از دید محققان پنهان ماند همان چیزی که موجب شده است به این سخنگوی نامی لقب حکیم داده شود.

کلیدواژه ها

خیام، رباعیات، حکمت، ایران باستان، فردوسی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.