تحلیل خطر زمینلرزه‏ای به روش قطعی در ناحیه شیراز

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: چهاردهمین کنفرانس ژئوفیزیک
  • کد COI اختصاصی: GCI14_274
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1505
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی راستگو

نویسنده سخنران ، دانشجوی کارشناسی ارشد موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران

سیدمحمود اظهری

دانشجوی کارشناسی ارشد موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران

نوربخش میرزایی

دانشیار موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران

چکیده

فلات ایران یک ناحیه پهناور فشارشی در طول کمربند فعال کوهزایی آلپ - هیمالیا است که در بین صفحه عربی در جنوب‏غرب و سپر پایدار اوراسیا در شمال‏شرق قرار گرفته است به طوری که فعالیت‎هاى نوزمینساختى و تأثیرات متقابل قطعات سنگ‏کره بر هم، زمینه لرزه‏خیزى به نسبت بالاى ایران را فراهم می‎کند. منطقه مورد مطالعه در این مقاله، ناحیه شیراز در گستره جغرافیایی 28/00 تا 31/00 درجه عرض شمالی و 51/00تا 54/00 درجه طول شرقی، به مرکزیت شهر شیراز می‏باشد که در ایالت‏ لرزه‏زمینساختی زاگرس قرار دارد. در این ناحیه که چندین زمینلرزه ویرانگر روی داده است، تحلیل خطر زمینلرزه‏ای درخور توجه است. در این مطالعه از داده های زمینلرزه ای کاتالوگ ISC، کاتالوگ Harvard CMT و کاتالوگ زمینلرزه‏های تاریخی ایران (امبرسیز و ملویل، 1982) استفاده شده است. براساس داده‏های SRTM نقشه توپوگرافی ناحیه شیراز تهیه شده است و با بهره‏گیری از نرم‏افزار سیستم اطلاعات جغرافیایی (Arc-GIS)، نرم افزار تحلیل داده‏های زمینلرزه‏ای (Zmap) و نیز با استفاده از روابط تضعیف، شتابهای مختلف ناشی از رویداد زمینلرزه در چشمه‏های زمینلرزه‏ای در ناحیه شیراز بدست آمده است. در تحلیل خطر زمینلرزه‏ای به روش قطعی برای شهر شیراز به عنوان ساختگاه، بیشینه شتاب جنبش زمین (PGA) برابر با 0.6 g و بیشینه شدت زمینلرزه مورد انتظار (Imax) معادل IX، در اثر رویداد بیشینه زمینلرزه مربوط به چشمه زمینلرزه‏ای گسل‏ سبزپوشان برآورد شده است.

کلیدواژه ها

تحلیل خطر زمینلرزه‏ای، شیراز، بیشینه شتاب جنبش زمین، بیشینه شدت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.