آسیب شناسی تصویرپردازی سینمای ایران از ازدواج؛ با تاکید بر دیدگاه اسلام

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دو فصلنامه دین و ارتباطات، دوره: 21، شماره: 45
  • کد COI اختصاصی: JR_JRC-21-45_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 437
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی جعفری

دانشجوی دکترای فرهنگ و ارتباطات دانشگاه باقرالعلوم (ع)

عبدالله بیچرانلو

استادیار گروه ارتباطات دانشگاه تهران

چکیده

در این مقاله، ضمن تبیین رویکرد هنجاری اسلام به موضوع ازدواج در حوزه هایی مثل لزوم کمک به فرزندان در جهت تشکیل خانواده ، سن مناسب ازدواج ، فاصله سنی همسران ، همسان همسری ، فرایند همسرگزینی تا ازدواج ، مولفه های انتخاب آگاهانه همسر و ... تلاش شده است تا روند عمومی بازنمایی ازدواج در سینمای ایران در نسبت با آن مطالعه شود. سوال اصلی این تحقیق این است که برساخته ازدواج درسینمای ایران چقدر با دیدگاه اسلام درباره ازدواج منطبق است این مطالعه با روش تحلیل محتوای کمی انجام شده است و جامعه آماری تحقیق، عبارت است از کل فیلم های سینمای ایران از سال 1376 تا 1390 که در آن ها یکی از نقش های اصلی فیلم به نحوی با مسیله ازدواج خود درگیر می شود. از میان حدود 150 فیلم که از این ویژگی برخوردار بوده اند، 116 فیلم در دسترس، جامعه آماری تحقیق را تشکیل داده است. تحلیل محتوای فیلم ها حاکی از بروز شش روند نامطلوب در بازنمایی ازدواج در سینمای ایران است. آسیب های عمده بازنمایی ازدواج در سینمای ایران عبارت است از: برساخته کمرنگ شدن ازدواج به مثابه مقوله ای غیرجدی، کمرنگ شدن مرزهای معنایی روابط پیش و پس از ازدواج (تقلیل معنای شرعی ازدواج)، هم نشینی ازدواج با تنش، تضعیف وجوه آیینی ازدواج و بازنمایی غیرواقعی از ازدواج.

کلیدواژه ها

اسلام، هنجار، ازدواج، سینمای ایران، فیلم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.