روایت شناسی تطبیقی داستان فریدون و ضحاک و موسی و فرعون علمی- پژوهشی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دوفصلنامه ادبیات تطبیقی، دوره: 8، شماره: 14
  • کد COI اختصاصی: JR_JCTK-8-14_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 507
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اصغر حبیبی

دانشیار گروه زبان و ادبیات عربی، دانشگاه زابل

فاطمه مالکی جبلی

کارشناس ارشد ادبیات فارسی، دانشگاه زابل

امیر بهارلو

کارشناس ارشد ادبیات فارسی، دانشگاه زابل

چکیده

قرآن کریم، به عنوان یکی از منابع الهام گیری شاعران و هنرمندان مسلمان، از دیرباز مورد توجه ایشان بوده است. یکی از جلوه های تاثیرگذاری این کتاب آسمانی بر آثار ایشان، داستان های قرآنی و درونمایه های آن هاست. شاهنامه از جمله آثاری است که فردوسی در داستانهای آن از قرآن کریم الگو گرفته است. یکی از این داستانها، داستان فریدون و ضحاک است که به تاثیر از داستان موسی و فرعون پرداخته شده است. در مقایسه این دو داستان، در کنار شباهت ها، اختلافاتی نیز وجوددارد. در نوشتار پیش رو، نگارندگان با تکیه بر روش تحلیلی-توصیفی، کوشیده اند تا با رویکردی روایت شناسانه، به بازخوانی تطبیقی این دو داستان بپردازند و این تطبیق را به اجزا و بخشهای هر دو متن، در دو سطح ساختمایه های روایی و ابعاد مفهومی و موضوعی گسترش دهند تا از این رهگذر، وجوه اشتراک و افتراق هر دو داستان را بازکاوی نمایند. نتایج این پژوهش، حاکی از آن است که علیرغم شباهت بسیار دو داستان، با توجه به تفاوت ماهیت و اهداف (پند و اندرز در قرآن و داستانسرایی و سرگرمنمودن در شاهنامه) سطح توجه به عناصر روایی میان آن دو تاحدی متفاوت است.

کلیدواژه ها

عناصر داستانی، شکل شناسی، فریدون و ضحاک، موسی و فرعون.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.