ارایه یک روش پیش بینی عملکرد جو با استفاده از شاخص های دورپیوندی (مطالعه موردی: کبوتر آباد اصفهان)
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: دو فصلنامه هواشناسی کشاورزی، دوره: 2، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_AGRIMET-2-2_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 537
نویسندگان
دانشجوی دکترای اقلیم شناسی کشاورزی، گروه اقلیم شناسی، دانشکده علوم جغرافیایی و برنامه ریزی، دانشگاه اصفهان
دانشیار گروه اقلیم شناسی، دانشکده علوم جغرافیایی و برنامه ریزی، دانشگاه اصفهان
استاد اقلیم شناسی، دانشگاه کویینزلند جنوبی استرالیا، رییس مرکز بین المللی علوم اقلیم کاربردی
استاد رشته آبیاری و زهکشی، موسسه تحقیقات مهندسی کشاورزی کرج
چکیده
گیاه جو (Hordeum Vulgare. L) منبع غذایی مھمی برای تغذیه انسان و دام است و از لحاظ سطح زیر کشت دومین غله مھم ایران به شمار می رود. ھدف از انجام این پژوھش، ارایه روشی برای پیش بینی عملکرد گیاه جو به کمک تلفیق یک مدل زراعی با شاخص ھای اقلیمی دور پیوندی در کبوترآباد اصفھان می باشد. به این منظور، آزمایشی در ایستگاه تحقیقات ھواشناسی کشاورزی کبوترآباد اصفھان طی سال ھای زراعی 91-90 و 92-91 انجام شد. پس از صحت و اعتبارسنجی مدل گیاھی AquaCrop طی دو سال زراعی، عملکرد دانه با استفاده از داده ھای تاریخی یک دوره 15 ساله اعتبارسنجی شد. سپس عملکرد دانه برای دوره 62 ساله (1392-1330) آمار ھواشناسی شبیه سازی گردید. بانک اطلاعاتی ماھانه 5 فاز شاخص نوسان جنوبی و 3 فاز شاخص دو قطبی اقیانوس ھند به عنوان دو شاخص دورپیوندی برای 3 ماه پیش از تاریخ کاشت (شھریور، مھر، آبان) از سال 1330 لغایت 1392 انتخاب و توزیع احتمالات تجمعی عملکرد شبیه سازی شده محاسبه گردید. نتایج نشان داد به جز فازھای دوقطبی اقیانوس ھند در ماه آبان، اختلاف معنی داری بین فازھای مختلف وجود ندارد. آزمون کروسکال-والیس اختلاف معنی داری (P=0/005) را بین فازھای دو قطبی اقیانوس ھند نشان داد و آزمون من- ویتنی بیانگر اختلاف معنی داری بین فازھای نرمال و منفی (P=0/012) و مثبت و منفی (P=0/006) شاخص مذکور بود. از آنجا که پیش بینی ھای 3 تا 6 ماھه نوسان دو قطبی اقیانوس ھند بر اساس خروجی ھای مدل ھای اقلیمی قابل دسترس می باشند، امکان پیش بینی عملکرد 3 ماه پیش از کاشت وجود داشته و در شرایط وقوع فازھای منفی و مثبت نوسان دو قطبی اقیانوس ھند، مدیریت عملیات مزرعه ای نظیر استفاده از ارقام مقاوم به خشکی، کاھش تراکم و سایر راھبردھای سازگار با شرایط خشکی می تواند مد نظر قرار گیرد.کلیدواژه ها
مدل AquaCrop، شاخص نوسان جنوبی، شاخص دو قطبی اقیانوس ھند، پیش بینی فصلیمقالات مرتبط جدید
- نقش هوش مصنوعی در توسعه پایدار منابع آب
- نشانگرهای مولکولی مشترک در شناسایی مقاومت به بیماریهای مهم گندم
- مقایسه میدانی حشره کش آبامکتین و ترکیبات معدنی در کنترل پروانه برگخوار مرکبات
- مقایسه برخی ویژگیهای خاک در باغات سیب با سنین مختلف در استان آذربایجان غربی
- تحلیل فضایی و زمانی غلظت ذرات معلق PM۲.۵ در شهر اصفهان
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.