منافع ملی و عضویت ایران در سازمان همکاری شانگ های

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دوفصلنامه دانش سیاسی، دوره: 13، شماره: 26
  • کد COI اختصاصی: JR_POKN-13-26_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 771
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اکبر جعفری

دانشیار گروه علوم سیاسی و روابط بین الملل دانشگاه مازندران

میثم بلباسی

دانشجوی دکتری مطالعات انقلاب اسلامی دانشگاه تهران

شهرام اسفندیار

دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم سیاسی دانشگاه مازندران

چکیده

سازمان همکاری شانگ های به عنوان نمونه بارزی از منطق هگرایی نوین در آسیا، با هدف حل وفصل اختلافات مرزی و تقویت اعتماد متقابل میان اعضاء به وجود آمد که تدریجا منجر به توسعه سازمان و توجه آن به موضوعات اقتصادی و بازرگانی و... گردید. ایران هم در سال 2004 عضو ناظر این سازمان منطق های شده و با توجه به این مسایل، مقاله حاضر با استفاده از رویکرد نظری منافع ملی و همگرایی و استعانت از روش توصیفی تحلیلی مترصد پاسخ به این سوال است؛ اهداف و منافع ایران در عضویت دایم سازمان همکاری شانگهای چیست این مقاله عضویت دایم جمهوری اسلامی ایران در سازمان را، منوط به موضع مثبت اعضا به ویژه روسیه و چین به عنوان موتور محرکه سازمان می داند و این گزاره را فرض می گیرد که استراتژی جمهوری اسلامی ایران در راستای سیاست های همکاری منطق های، کسب فرصت های سیاسی، امنیتی، اقتصادی، تجاری و فرهنگی و همچنین بالا بردن قدرت چانه زنی در برابر غرب است؛ که ازجمله دلایل و منافع اصلی علاقه مندی ایران برای عضویت کامل در سازمان همکاری شانگهای بوده است. یافته های مقاله نشان می دهند که عضویت ایران در سازمان همکاری شانگ های، فرصت ها و دستاوردهای زیادی برای ایران در زمینه های اقتصادی، تجاری، سیاسی، امنیتی و فرهنگی داشته است و با توجه به پتانسیل و توانمندی های ایران، بر پیوند استراتژیک ایران و سازمان فوق الذکر افزوده شده است که با توجه به دگرگونی های بین المللی، ایران می تواند از پتانسیل های سازمان برای تامین منافع ملی و ارتقاء جایگاه خود در سطح منطق های و بین المللی در راستای اهداف چشم انداز بیست ساله گام بردارد

کلیدواژه ها

نظام دوقطبی، منافع ملی، همگرایی، منطق هگرایی، سازمان همکاری شانگ های، ج.ا.ایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.