پیوند دین و فلسفه در اندیشه فارابی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: پژوهشنامه فلسفه دین، دوره: 11، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JPRR-11-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 323
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدکاظم علمی سولا

دانشیار گروه فلسفه اسلامی، دانشگاه فردوسی مشهد

سینا سالاری خرم

پژوهشگر فلسفه اسلامی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

جستار حاضر درصدد است پیوند میان دین و فلسفه را از منظر فارابی با استناد به اصل متن آثار وی مورد پژوهش قرار دهد. در این طریق، نخست به تحلیل علل تاریخینیاز به فلسفه پرداخته شده و سپس انگیزه های فارابی برای ایجاد این پیوند معرفی شده اند؛ تا از این رهگذر، ضرورت ایجاد چنین پیوندی میان دین و فلسفه روشن گردد.مدعای مقاله آن است که فارابی، با دو روش متفاوت در پی برقراری این پیوند بوده است. روش نخست بر توجه به سیر تاریخی تکوین زبان استوار است؛ که از این منظر،فارابی به تقدم زمانی فلسفه بر دین باور دا رد. اما در روش دوم، او با توجه به تمایزهای رو ششناختی دین و فلسفه در مقام تعلیم، به تبیین نسبت میان آن دو پرداخته است. حال درباره این دو روش باید گفت که روش نخست قابل نقد است؛ اما میتوان از روش دوم دفاع کرد.

کلیدواژه ها

دین، فلسفه، برهان، تخیل، تعقل، روش اقناعی، فارابی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.