ارایه یکمدل یکپارچه زمانبندی پرواز و تخصیص ناوگان با رویکرد بهینه سازی استوار (مطالعه موردی: شرکت هواپیمایی هما)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: کنفرانس ملی مدیریت و مهندسی صنایع ایران
  • کد COI اختصاصی: CHEMCONG01_094
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1007
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سپیده رفیعی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی صنایع، گروه مهندسی صنایع، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران

حامد طیبی

عضو هیات علمی و استادیار مهندسی صنایع، گروه مهندسی صنایع، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران

سعداله ابراهیم نژاد

عضو هیات علمی و دانشیار مهندسی صنایع، گروه مهندسی صنایع، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران

چکیده

از آنجایی که سودآوری خطوط هوایی شدیدا تحت تاثیر پروازهای ارایه شده اش می باشد، ساخت یکبرنامه زمانی سودآور از اهمیت بسزایی برای یک خطوط هوایی برخوردار است. زمان بندی پرواز شاملتعیین زمانها و بازارهای مدنظر برای پرواز ها با هدف افزایش سودآوری می باشد، و تخصیص ناوگانشامل تخصیص انواع هواپیماها به پاهای پرواز با هدف ماکزیمم سازی درآمدها و مینیم مسازی هزینه هایعملیاتی میباشد. تصمیمات مربوط به این دو زیرمساله جزو تصمیمات بلندمدت راهبردی برای یکشرکت خطوط هوایی به شمار می آیند، که در محیط های غیرقطعی اتخاذ می گردند. تحقیقات گذشته درحوزه مسایل برنامه ریزی پرواز در فضای غیر قطعی با در نظر گرفتن تاثیر رخداد اختلالات بر روی برنامهزمانی پروازها صورت گرفته است و عدم قطعیت موجود در پارامترهای مساله مورد مطالعه قرار نگرفتهشده اند. از این رو، هدف این مقاله توسعه یک مدل یکپارچه استوار جدید زمانبندی پرواز (زیرمساله اول)به همراه تخصیص ناوگان (زیرمساله دوم) با در نظر گرفتن پارامترهای غیرقطعی بر حسب یک مجموعهمحدود از سناریوها با هدف ماکزیمم سازی سود می باشد. در این مدلسازی مسیرهای غیرمستقیم بهعنوان ورودی مساله نمی باشند، بلکه توسط خود مدل بر حسب زمان های مطلوب تعریف شده برایپروازهای متوالی یک مسیر غیرمستقیم انتخاب می شوند. علاوه بر استوارسازی مدل در برابر عدم قطعیتداده ها و با هدف استوارسازی مدل در برابر اختلالات، محدودیت ها و پارامترهای خاصی در مدلسازی درنظر گفته شده اند. کاربرد مدل پیشنهادی برای شرکت هواپیمایی هما بررسی شده و تحلیل هزینه- فایدهبین استواری مدل و استواری جواب با استفاده از وزن های مشخص صورت گرفته و همچنین آنالیزحساسیت برای پارامترهای مختلف مساله انجام شده است.

کلیدواژه ها

زمانبندی پرواز، تخصیص ناوگان، مدلسازی ریاضی، بهینه سازی استوار، عدم قطعیت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.