سیمای خضر (ع)در دیوان سلیم تهرانی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین همایش بین المللی شرق شناسی، مطالعات ایرانی و بیدل پژوهی
  • کد COI اختصاصی: OSPL02_106
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 378
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منیره نصری حسنی

استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه اردکان

امید روستا

استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشکده فنی شهید بهشتی

چکیده

از برجسته ترین کانون های مضمون آفرینی و تصویرسازی شاعران و نویسندگان ادب فارسی، موضوعات قرآنی، آیات و احادیث می باشند که در تمامی دورهها به منظور القای سخن از آنها بهره میگرفتند؛ که از میان آنها سرگذشت و رخدادهای زندگی حضرت خضر (ع)، به گونه ی چشمگیری در آثارشان انعکاس یافته است. محمدسلیم تهرانی (1057-1026) از شاعران بسیار موفقی است که تسلط و احاطه ی او به تلمیحات و اشارات قرآنی و قصص انبیا به خصوص حضرت خضر (ع) و جلوه های زندگی او بسیار مورد توجه وی واقع شده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی وجوه و ابعاد زندگی حضرت خضر (ع) در اشعار سلیم، با رهیافت توصیفی تحلیلی تهیه و تنظیم گردیده و با استفاده از تکنیک تحلیل محتوا و شیوه ی کتابخانه ای و اسنادی بر مبنای سبک شناسی آماری کل دیوان، مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است. نتایج بیانگر این امر است که: تلمیح در دیوان سلیم جایگاه خاصی را به خود اختصاص می دهد که از میان موضوعات مختلف، داستان خضر (ع) و رخدادهای زندگی او بسیار مورد توجه این شاعر است که با زبانی شیوا و سبک منحصربه فرد و ساختاری هنری به موضوع آب حیات و جاودانگی، داستان اسکندر و سرسبزی و خضرت و راهنما بودن ایشان با دیدی متفاوت از سایر شاعران به این داستان نگریسته است.

کلیدواژه ها

سلیم تهرانی، داستان خضر (ع) ، تلمیح، آب حیات و جاودانگی، راهنما

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.