عشق و مراتب آن در غزلیات کمال خجندی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین همایش بین المللی شرق شناسی، مطالعات ایرانی و بیدل پژوهی
  • کد COI اختصاصی: OSPL02_071
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 476
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید روزبهانی

استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سبزوار ایران

فاطمه نظرزاده

کارشناس ارشد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سبزوار ایران

چکیده

کمال خجندی یکی از شاعران، غزل سرایان و گویندگان شهیر پایان سده ی هشتم هجری است. وی، علاوه بر مرتبه ی استادی و شاعری، از عارفان بهنام قرن هشتم ه.ق نیز محسوب میشود. غزلیات کمال، در اوج پختگی و استواری سروده شده است. شعرش با لطافت کمال، رقت معنا و دقت در مضمون آفرینی همراه است. در سروده های وی، قافیه های دشوار و ردیف های مشکل هم دیده میشود. او بهحق در سرودن غزل مهارت داشته است. تا آنجا که برخی از ابیات و غزلیات او می تواند با سروده های حافظ شیرازی پهلو بزند. یکی از موضوعات مطرح در شعر کمال و به ویژه در غزل هایش، عشق و دلدادگی می باشد. گوییا کمال جز عشق و زیبایی به چیز دیگری نیندیشیده و نسروده است. شعر در نزد او همچون سایر عارفان، وسیله ای برای بیان احساسات و افکار و نیز دست آویزی برای ارشاد و تربیت بوده است. در سروده های کمال هم عشق الهی است و هم عشق زمینی. به تبع این دو نوع عشق، هم معشوق و هم شراب الهی و هم معشوق و شراب زمینی وجود دارد. درکنار نای دو، شراب سمبلیک ازنوع شراب سمبلیک شعر حافظ هم دیده می شود و این همان شرابی است که کمال جامه ی آلوده به ریا و تظاهر خود را با شراب عرفانی می شوید تا از آن تطهیر شود

کلیدواژه ها

کمال خجندی، عشق، شراب، الهی، زمینی، سمبلیک، مراتب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.