ساختارسیاسی و اجتماعی جامعه در دیوان عثمان مختاری

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: نهمین همایش ملی پژوهش­ های زبان و ادبیات فارسی
  • کد COI اختصاصی: NCNRPL09_204
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 500
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید رضایی

دانشیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه پیام نور

نرگس ترکی هرچگانی

کارشناس ارشد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه پیام نور

چکیده

از دیدگاه جامعه شناسی،ادبیات و جامعه دارای پیوند تاریخی است. انعکاس مسایل مهم سیاسی واجتماعی در آثار نظم و نثراز نمودهای این پیوند است. یک اثر ادبی که بسیاری از واقعیتهای موجود در جامعه را با خود همراه دارد، پدیده ای اجتماعی است که ساختاری مشابه ساختارجامعه زمان خود دارد بنابراین شناخت روابط سیاسی،اجتماعی از متن آثار ادبی می تواند از دقیق ترین بررسی های جامعه شناختی به حساب آید.در این مقاله به بررسی ساختار سیاسی و اجتماعی جامعه در دیوان عثمان مختاری پرداخته شده است.عثمان مختاری از شاعران نیمه دوم قرن پنجم و اوایل قرن ششم است که بسیاری از پادشاهان، امرا و بزرگان غزنوی و قاوردیان کرمان را مدح کرده است.جامعه ایران دراین دوره همچون دوره های قبل تاریخ ایران جامعه ای متشکل از اقشار و گروه های مختلف بوده و دریک تقسیم بندی کلی به دو طبقه،گروه ها و طبقات قدرتمند و فاقد قدرت تقسیم می شد که در راس آن پادشاه قرار داشت؛چنانکه عده ای می کوشیدند که اطاعت و فرمانبردرای سلطان را برابر اطاعت و فرمانبرداری خداوند قراردهند.بعد از شاه و شاهزادگان ،مهمترین نیروی قدرتمند اجتماعی نظامیان یا سپاهیان بودند و سپس گروه های دیگر اجتماعی قرارداشتند. با بررسی دیوان عثمان مختاری می توان گفت که اگرچه شاعردر اشعارش به مدح طبقات قدرتمندجامعه: پادشاهان،وزرا،امیران و... پرداخته است اما با دقت در محتوای اشعار او می توان نمودهای سیاسی ، اجتماعی فراوانی بدست آورد و تصویری از جامعه دوران شاعر را ترسیم کرد.

کلیدواژه ها

عثمان مختاری، ساختارسیاسی و طبقات اجتماعی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.