تطور معنایی ترکیب آب دندان در متون ادب فارسی
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: نهمین همایش ملی پژوهش های زبان و ادبیات فارسی
- کد COI اختصاصی: NCNRPL09_172
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 865
نویسندگان
استاد دانشگاه لرستان
دکتری زبان و ادبیات فارسی
چکیده
در بیشتر فرهنگهای لغات، فرهنگ اصطلاحات و یا شرحهایی که بر برخی متون نوشته شده، ترکیب کنایی آب دندان ؛ به معنای گول ، احمق ، سادهدل و یا حریفی که بتوان به آسانی بر او غلبه کرد، معنا شده است. یعنی در حقیقت، بیشتر به وجه منفی این کنایه توجه داشته اند. از آنجا که این معنا؛ با توجه به بافت جمله و انسجام معنایی برخی ابیات، درست به نظر نمیرسید، به بررسی نمونه هایی از این کنایه در متون نظم کلاسیک پرداخته ایم. بررسی ترکیب کنایی آبدندان در معنای برق و درخشندگی دندان (زیبایی) انگیزه ی اصلی نگارش این مقاله است. ترکیب کنایی مزبور همیشه به معنای گول و احمق نیست و در مواردی با معنای دیگر از این ترکیب مواجه می شویم که از دید فرهنگ نویسان و شارحان متون پنهان مانده یا کم تر به آن پرداخته شده است. آب دندان در بسیاری ازمتون ادبی، در معنای درخشندگی و صفای دندان (زیبایی) و عموما در وصف زیبایی معشوق فراوان به کار رفته تا جای که بعضی از شاعران مشهور مانند خاقانی، کنابه مذکور را هیچگاه در معنی گول و احمق به کار نبرده اند.کلیدواژه ها
آب دندان، گول، احمق، حریف بازنده، زیباییمقالات مرتبط جدید
- نقد با رویکرد روان شناختی قتل جعفر برمکی بر مبنای روایت بیهقی با تاکید بر آرای فروید و آدلر
- تشابه میان رشته ای بنای ماندگار بیهقی و اکسپوی جهانی
- متن داستان حسنک وزیر، میدان تجلی مبانی اعتقادی بیهقی
- واکاوی داستان «امیر حسنک وزیر»از دیدگاه ادبیات کارآگاهی
- تحلیل محتوای متون نثر فارسی در کتاب های ادبیات فارسی متوسطه اول
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.