تحلیلی بر روند شهرنشینی در جهان اسلام
- سال انتشار: 1389
- محل انتشار: چهارمین کنگره بین المللی جغرافیدانان جهان اسلام
- کد COI اختصاصی: ICIWG04_182
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 2759
نویسندگان
دانشگاه اصفهان، گروه جغرافیا
دانشگاه اصفهان، گروه جغرافیا
چکیده
شهرهای جهان اسلام روز به روز در حال توسعه و گسترش اند و رفته رفته درصد بالایی از مسلمانان به زندگی شهری روی می آورند. مطالعه این شهرها در کالبد ملی، ناحیه ای و محلی ضرورت اجتناب ناپذیر دارد. لیکن تجزیه و تحلیل فراملی شهرهای جهان اسلام به عنوان موضوعی نسبتاً مجرد از نظر علمی در خور توجه می باشد. در این مقاله سعی بر آن است تا میزان شهرنشینی، تراکم جمعیت، رتبه بندی جهانی شهرهای بالای یک میلیون نفر کشورهای عمده اسلامی بررسی و طبقه بندی شوند. این تحقیق که با روش اسنادی و بر پایه اطلاعات آماری انجام گرفت، توانست نتایج و یژه ای بدست آورد، از جمله: هفت شهر از مجموع هفتاد شهر جهان اسلام (بالای یک میلیون نفر) جزء 30 شهر بزرگ جهان اند و همچنین نوعی طبقه بندی از مادرشهرهای بزرگ جهان اسلام بر پایۀ عملکرد غالب آن ها حاصل گردید که عبارت اند از: شهرهای زیارتی گردشگری (مکه، مدینه، مشهد، شیراز و اصفهان) شهرهای بندری (کازبلانکا، طرابلس، استانبول، اسکندریه و کراچی) شهرهای سیاسی (آنکارا، ریاض، تهران، بغداد و کابل) شهرهای نواحی پرتراکم (بیروت، پیشاور، فیصل آباد، کراچی، داکا) و شهرهای نفتی (دوبی،کویت و جده). در این مقاله کوشش بر این بوده است که جمعیت، تراکم و رشد جمعیت شهری کشورهای اسلامی مورد مطالعه قرار گیرد و مادرشهرها در نواحی با تراکم پایین که جمعیت نسبی آن کمتر از 15 نفر در کیلومتر مربع و گروه دیگر از مادرشهرهای اسلامی در نواحی با تراکم بالای جمعیت بیش از 150 نفر در کیلومتر مربع مورد بررسی قرار گیرند.کلیدواژه ها
جهان اسلام، شهرنشینی، متروپل، شهر اسلامیمقالات مرتبط جدید
- حکمرانی دریایی ایران به عنوان یک سیستم پیچیده: تحلیل جغرافیای سیاسی با رویکرد هوش مصنوعی و هوش مکانی
- تبیین سناریوهای آینده تقسیمات استان تهران
- آسیبشناسی حمل و نقل و مدیریت ترافیک در شهرداری های نوظهور ایران
- معایب و مشکلات برنامهریزی و سیاست گذاری حوزه فرهنگ شهری در ایران
- سیاست گذاری بهینه در حوزه ترافیک شهری با استفاده از تکنولوژی های هوش مصنوعی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.