سیر تکاملی منشآت درادبیات فارسی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: نهمین همایش ملی پژوهش­ های زبان و ادبیات فارسی
  • کد COI اختصاصی: NCNRPL09_076
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 703
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی حیدری نیا

استادیار زبان و ادبیات عربی دانشگاه آزاد یزد

نوشین لاری پورهرات

دانشگاه آزاد یزد

خدیجه پاک سرشت

دانشگاه آزاد یزد

چکیده

منشآت یا نامه نگاری به عنوان یکی از فنون انشاء و نویسندگی در گسترهی ادب فارسی، جایگاه ویژه ای دارد. در اصطلاح ادبی، منشآت، مجموعه ای از نامه های دیوانی یا دوستانه است که منشی دیوان یا نویسنده غیر دولتی نوشته باشد. پس از اسلام بخشی از کلمات و ترکیبات عربی، تفنن ها و هنر نمایی های دبیران و منشیان از طریق نامه ها و منشآت در نثر فارسی راه یافت و موجب رواج نثر فنی ومصنوع در ادب فارسی شد. پژوهش حاضر، کاری است در جهت معرفی فن ترسل و هنر نامه نگاری و مباحث پیرامون آن، تا ضمن بیان سیر تاریخی این نوع ادبی قبل و بعد از اسلام؛ جایگاه و تاثیر آن را در ادبیات فارسی تبیین نماید.از آن جا که منشآت نویسی در ایران سابقه ای طولانی داشته و این پیشینه به ایران پیش از اسلام برمی گردد، رواج آن یکی از ابزار اظهار فضل شده و موجبات رواج نثر مصنوع را در ایران پدید می آورد.

کلیدواژه ها

منشآت، سلطانیات، اخوانیات، نثر مصنوع.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.