نقد اخلاق گرایی گلستان سعدی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: ششمین همایش ملی متن پژوهی ادبی نگاهی تازه به ادبیات داستانی معاصر
  • کد COI اختصاصی: MATNPAGOOHI06_177
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1937
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ملیکا پورکمال زاده

دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شهید باهنر کرمان

راضیه آران

دانشجوی کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه یزد

چکیده

گلستان سعدی به دلیل ویژگی های منحصر به فرد داستانی و تعلیمی، نه تنها در ادبیات ما بلکه در ادبیات جهان نیز از شهرت و اعتبار خاصی برخوردار است. از آنجا که ملاک پذیرش آثار ادبی سنتی و کلاسیک معمولا برخورداری از اخلاقیات بوده است، عده ای به نقد آثار ادبی و هنری روی آوردند و در همین راستا نقد اخلاقی شکل گرفت.شیوه های بکار برده شده در گلستان برای بیان اخلاقیات متفاوت است،گاه ی از بیان مستقیم برای انتقال مضامین و مفاهیمی که در ذهن دارد استفاده می کند وگاه ی نیز بیان بلاغی را مورد استفاده قرار می دهد که به زیبایی هر چه تمام تر توانسته است با استفاده از کنایه، تمثیل، تشبیه و مبالغه مفاهیم اخلاقی را بیان کند. پرکاربردترین شیوه ی بیان سعدی، بیان آراسته و شاعرانه است که نثر او را نظم گونه کرده است.همچنین بیان مبتنی بر تلمیح و اقتباس نیز مورد نظر سعدی بوده است که به زیبایی توانسته است از این شیوه استفاده کند که البته بیشترین تضمین وی، استفاده از آیات و احادیث است.این پژوهش می کوشد ضمن آشنایی با نقد، به نقد کلی حکایات گلستان سعدی بپردازد و فضایل و رذایل اخلاقی سنتی را با ذکر برخی مصادیق آن در گلستان بیان کند. همچنین به ذکر برخی آیات قرآن بپردازد که سعدی برای بیان تعلیمات اخلاقی خویش از آنها اقتباس جسته است.

کلیدواژه ها

نقد، نقد اخلاقی، گلستان سعدی، فضایل اخلاقی،رذایل اخلاقی.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.