بحران آب در خاورمیانه (چالش ها و راهکارها)

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: چهارمین کنگره بین المللی جغرافیدانان جهان اسلام
  • کد COI اختصاصی: ICIWG04_096
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 11211
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

خدارحم بزی

دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، استادیار گروه جغرافیای دانشگاه زابل

سمیه خسروی

دانشجوی کارشناسی ارشدجغرافیاو برنامه ریزی شهری، دانشگاه گلستان

معصومه جوادی

دانشجوی کارشناسی ارشدجغرافیاو برنامه ریزی شهری، دانشگاه زابل

مجتبی حسین نژاد

دانشجوی کارشناسی جغرافیا،، دانشگاه زابل

چکیده

عواملی همچون افزایش چشمگیر جمعیت کره زمین و بهره برداری بیرویه از منابع محیط زیست برای تامین نیازهای اقتصادی تأثیر خود را بر محیط زیست و از جمله منابع آب بر جای گذاشته است. منابع آب به عنوان یک موضوع با اهمیت در صحنه سیاست داخلی کشورها به ویژه در مناطق خشک و کم آب جهان نظیر خاورمیانه از دیرباز مطرح بوده و همچنان اهمیت خود را حفظ کرده است. کارشناسان امور آب پیش بینی میکنند در آیندهای نه چندان دور تنشها، درگیریهای ملی، منطقهای و بینالمللی بر سر مسئله آب بیشتر خواهد شد و از آنجا که همگان به آب شیرین و پاک نیاز دارند، دور از ذهن نخواهد بود که جنگهای آینده جهان بر سر منابع آب صورت گیرد. در 50 سال گذشته 37 مورد خشونت بین کشورها بر سر آب گزارش شده است که همه آنها به جز 7 مورد مربوط به منطقه خاورمیانه میباشد. چنان که طبق اعلام مطالعات سازمان ملل متحد کمبود آب، بحرانی حاد در سراسر خاورمیانه میباشد. بحرانی که تنها از طریق اعمال برنامه ریزیهای کلان و واقع بینانه و مبتنی بر تعاملات بینالمللی و با استفاده از تمامی امکانات و ظرفیت ها قابل کنترل خواهد بود. این مقاله با استفاده از مطالعات کتابخانهای و اسنادی به مطالعه وضعیت و ابعاد بحران آب در منطقه خاورمیانه و چالشها و راهکارهای حل این مسئله پرداخته است. با توجه به نتایچ بدست آمده آنچه ضروری مینماید، ایجاد یک برنامه و اقدام جهانی به منظور تضمین دسترسی به آب سالم برای همه جهانیان است. همچنین تدوین سیاستهای ملی و منطقهای و افزایش کمکهای بینالمللی به کشورهای درحال توسعه و توسعه نیافته به ویژه در منطقه خاورمیانه در کنار این برنامه جهانی جهت حل این معضل بسیار موثر خواهد بود.

کلیدواژه ها

منابع آب، بحران آب، خاور میانه، چالشها و راهکارها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.