آسیب شناسی بازار اوراق بدهی دولتی و ارایه راه کارهای تعمیق آن در ایران

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: ببیست و ششمین کنفرانس سالانه سیاست‌های پولی و ارزی
  • کد COI اختصاصی: ACMFEP26_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 773
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید بیات

پژوهشگر گروه مدلسازی پژوهشکده پولی و بانکی

حسین میثمی

عضو هییت علمی پژوهشکرده پولی و بانکی

هومن کرمی

محقق بانک مرکزی ایران

چکیده

بازار اوراق بدهی دولتی منطبق با شریعت و دارای نقدشوندگی و عمق کافی علاوه بر باز کردن قفل نقدینگی پیمانکاران و شبکه بانکی که از طریق بدهی های دولت ایجاد شده است پیامدهای جانبی و مطلوب دیگری نیز دارد توانایی دو لت برای انتشار اوراق بدهی موجب می شود هنگام مواجه شدن با کسری بودجه جهت تامین مالی مخارج خود از منابع بانک مرکزی و شبکه بانکی استفاده نکنند. این موجب می شو د که استقلال بانک مرکزی در تصمیم گیری و اجرای سیاست پولی افزایش یابد و همچنین شبکه بانکی به جای تامین مالی بخشی از کسری بودجه ولت بتواند منابع خود را در اختیار فعالیت های تولیدی بخش خصوصی قرار دهد. علاوه بر آن بانک مرکزی می تواند با خرید و فروش اوراق بدهی دولتی در بازار ثانویه به عملیات بازار باز جهت مدیریت نقدینگی بپردازد. مقاله حاضر ابتدا وضعیت کنونی بدهی های دولت به شبکه بانکی پیمانکاران و بانک مرکزی را مورد بررسی قرار می دهد. سپس به معرفی روش های عمق بخشی به بازار اوراق بدهی دولتی می پردازد. در ادامه، ابزارهای تامین مالی و بازپرداخت بدهی دولت که می توانند بازار اوراق بدهی دولتی را سامان دهند معرفی می گردند. سپس تحلیل آماری و اسیب شناسی اسناد خزانه اسلامی، به عنوان یکی از ابزارهای بازپرداخت بدهی دولت به پیمانکاران که از مهر 1394 توسط دولت به کار گرفته شده است، ارایه می گردد. در نهایت راه کارهای شرعی برای بازپرداخت بدهی دولت به شبکه بانکی مورد بررسی قرار می گیرد.

کلیدواژه ها

بازار اوراق بدهی، اسناد خزانه اسلامی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.