تحلیلی بر روند تحولات در برخی ویژگی‌های مسکن روستایی در ایران

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: چهارمین کنگره بین المللی جغرافیدانان جهان اسلام
  • کد COI اختصاصی: ICIWG04_022
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1720
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدعلی بدری

استادیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دانشکده جغرافیا، دانشگاه

سیروس موسوی

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشکده جغرافیا، دانشگاه ته

چکیده

مسکن تأمین کننده یکی از نیازهای اساسی بشر است. مسکن در روستاها متناسب با شرایط محیطی، اجتماعی و اقتصادی محیط و جامعه روستایی شکل می گیرد و دارای تشابهات و تفاو ت هایی با مسکن در شهرهاست. امروزه با گسترش دامنه تنوع انتظارات انسان از مسکن، معیارهای مختلفی برای تعیین مسکن مناسب و مطلوب مطرح می شود ولی برخی معیارها نظیر استحکام ساختما ن ها، برخورداری از تسهیلات و خدمات جانبی، مساحت و تعداد اتاق در دسترس، اهمیت اساسی تری دارند. خصوصیات مسکن برای دستیابی به حدود مطلوبی از معیارهای مطلوب دائماً در حال تغییر است و بررسی روند این تغییرات برای برنامه ریزی و موضع گیری سیاستی و مالی مناسب دولت ها در برابر مشکلات و نیازهای امروز و آینده ضروری اس ت. هدف اصلی این مقاله، شناخت تحولات مسکن روستایی ایران از نظر کمی و کیفی در دوره زمانی بین سا ل های 1355 تا 1385 است. برای این منظور از داده های مربوط به واحدهای مسکونی کشور استفاده شد که در سرشمار ی های عموم ی نفوس و مسکن گردآوری شد ه اند. این داد ه ها مرتبط با معیارهای اصلی مطلوبیت مسکن نیز محسوب می شوند. در این مقاله از داد ه های مربوط به تعداد واحدهای مسکونی و تعداد اتا ق و میزان تراکم در واحدهای مسکونی ، مصالح ساختمانی و عمر ساختما ن ها و برخورداری از تسهیلاتی نظیر آب، برق، تلفن، حمام و دستشویی، استفاده ش د. نتایج این بررسی نشان می دهد که استفاده تک خانواری از مسکن رو به افزایش بوده است. همچنین استفاده از مصالح ساختمانی مرغوبتر در ساخت مسکن و استفاده از اسکلت فلزی و بتونی در واحدهای مسکونی در ده ه های اخیر رو به افزایش داشته است. برخورداری واحدهای مسکونی از تسهیلات و خدماتی نظیر برق، آب، گاز و تلفن نیز در این دوره زمانی افزایش یافته است. این تحولات بیانگر روند بهبود کیفی و کمی وضعیت مسکن در روستاهای ایران در طول دهه های گذشته است.

کلیدواژه ها

مسکن روستایی، استحکام واحدهای مسکونی، تسهیلات و تجهیزات مسکن، مساحت و تراکم در مسکن، ایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.