کاربرد روش SMCE در مکان یابی سدهای اصلاحی توری سنگی در منطقه طرق

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: سیزدهمین همایش ملی علوم و مهندسی آبخیزداری و سومین همایش ملی صیانت از منابع طبیعی و محیط زیست با محوریت آبخیزداری و صیانت از منابع طبیعی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: WATERSHED13_263
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 482
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد چزگی

استادیار، دانشکده کشاورزی سرایان، دانشگاه بیرجند.

سید محمد تاجبخش فخرآبادی

استادیار، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه بیرجند

حمزه نور

استادیار، بخش حفاظت خاک و آبخیزداری، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران

چکیده

تعیین مکان های مناسب برای احداث سازه های آبخیزداری تاثیز بسزایی در وقت و اقتصادی بودن طرح ها آبخیزداری دارد، بدین منظور در دهه های اخیر از تلفیق نرم افزار GIS و مدل های MCDM استفاده های دوچندانی شده است. در این تحقیق برای تعیین مکان های دارای پتانسیل برای اجرای پروژه های آبخیزداری(سدهای اصلاحی توری سنگی) از روش تحلیلچندمعیارهمکانىدر حوزه آبخیز طرق انجام شده است. در مرحله اول با تنظیم دیاگرام معیارها که شامل عواملطبیعى (رسوبدهى،شیب،رخسارهژیومرفولوژى و کاربری اراضی)،اقتصادى (نزدیکىبهروستا، بهجاده و منابع قرضه)ومحدودیت-هاىمکانى(گالری قنات و شیب های محدود کننده) سپس در مرحله بعد با تهیه پرسشنامه برای تعیین تاثیر عوامل در مکان یابی و اولویت بندی مناطق برای احداث سدهای اصلاحی توری سنگی براساس نظرات کارشناسی، تنظیم چارت این معیار ها برای تعیین مقدار ضریب اهمیت معیارها و سپس تهیه نقشه ها و در آخر با هم پوشانی نقشه ها، نقشه نهایی مکان های مناسب در منطقه بدست آمد. در مراحل آخر با استفاده از مدول SMCE در نرم افزار Ilwis 3,6 درخت تصمیم گیری تهیه شد، سپس معیارها و وزن دهی و نقشه های عوامل بر اساس 23 پرسشنامه حاصل شد و در آخر با اجرای مدل نقشه نهایی مکان یابی بدست آمد. تجزیه و تحلیل نقشه نهایی نشان می دهد که این روش نتایج قابل قبولی داشته است، و توانایی بالایی برای مکان یابی و اولویت بندی به صورت کاربردی دارا می باشد.

کلیدواژه ها

مکان یابی، سدهای اصلاحی توری سنگی(گابیون)، SMCE، Ilwis 3,6و حوزه آبخیز طرق

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.