پراکنش و شدت پدیده های فرسایشی در حوزه عمرآباد ارومیه

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: سیزدهمین همایش ملی علوم و مهندسی آبخیزداری و سومین همایش ملی صیانت از منابع طبیعی و محیط زیست با محوریت آبخیزداری و صیانت از منابع طبیعی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: WATERSHED13_073
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 594
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رعنا احمدی

دانشجوی کارشناسی ارشد آبخیزداری، دانشگاه ارومیه

حبیب نظرنژاد

استادیار، گروه مرتع و آبخیزداری، دانشگاه ارومیه

سعید نجفی

استادیار، گروه مرتع و آبخیزداری، دانشگاه ارومیه

چکیده

فرسایش خاک به ویژه فرسایش آبی یکی از مسایل مهم و اصلی تخریب منابع زیست محیطی و از بزرگترین و مهمترین مشکلات کشورهای جهان به خصوص ایران می باشد. مشکلات و عوارض ناشی از فرسایش در حوزه های آبخیز، از عمده ترین مشکلات و مسایلی است که به طور همه جانبه تعادل اکولوژیک حوزه های آبخیز را تحت تاثیر قرار داده است. هدف اصلی این تحقیق بررسی پراکنش و شدت پدیده های فرسایشی منطقه با توجه به رخساره های ژیومورفولوژی می باشد. ابتدا نقشه های مختلف مانند سنگ شناسی، شیب، کاربری اراضی و رخساره های ژیومورفولوژی منطقه تهیه و با هم ادغام گردید تا نقشه واحدهای کاری به دست آید. سپس با قرار دادن واحدهای کاری اقدام به بررسی پراکنش و شدت پدیده های فرسایشی منطقه گردید. طبق نتایج بدست آمده منطقه مورد مطالعه از نظر ژیوموفولوژی به هفت واحد کوهستان، تپه ماهور، فلات و تراس فوقانی، دشت دامنه ای، دشت رسوبی رودخانه ای، واریزه بادبزنی شکل سنگریزه دار و اراضی متفرقه قابل تفکیک است و در مجموع 12رخساره ژیومورفولوژی مشخص گردید. طبق نتایج حاصل از روش نقشه سیمای فرسایش بیشترین و کمترین پراکنش فرسایشی در حوزه آبخیز عمرآباد به ترتیب مربوط به رخساره CS32 R22 Rb21با وضعیت فرسایشی متوسطو با مساحتی بالغ بر 25/2648 هکتار و رخساره BS22R21 Rb22با وضعیت فرسایشی کم و با مساحتی بالغ بر 87/58 هکتار می شود که ناشی از میزان حساسیت سازندهای زمین شناسی و نوع کاربری اراضی منطقه است.

کلیدواژه ها

ژیومورفولوژی، شدت فرسایش، فرسایش آبی، عمرآباد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.