بررسی میزان اجرای عدالت مالیاتی و رابطه آن با سلامت سازمانی و فرهنگ سازمانی در اداره کل امور مالیاتی استان کرمان
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی تکنیک های مدیریت و حسابداری
- کد COI اختصاصی: MNGTEC06_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 524
نویسندگان
دانشجوی دکترای مدیریت دولتی گرایش تطبیقی، گروه مدیریت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان، کرمان، ایران
دانشجوی دکترای مدیریت دولتی گرایش منابع انسانی، گروه مدیریت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان، کرمان،ایران
کارشناس ارشد مدیریت، گرایش تشکیلات و روش ها، گروه مدیریت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان، کرمان، ایران
چکیده
این پژوهش با هدف بررسی میزان اجرای عدالت مالیاتی و رابطه آن با سلامت سازمانی و فرهنگ سازمانی در اداره کل امور مالیاتی شهر کرمان انجام شده است. جامعه آماری مورد مطالعه شامل کلیه کارمندان اداره کل امور مالیاتی شهر کرمان است که تعداد کل آنها 100 نفر می باشد و براساس فرمول کوکران، تعداد 79 به عنوان نمونه نفر انتخاب شده اند. پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی از نوع همبستگی و اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه جمع آوری شده است. برای بررسی عدالت مالیاتی از 14 سوال که با مولفه های اصل قدرت پرداخت و اصل بهای خدمت، برای فرهنگ سازمانی از 56 سوال که با مولفه های خلاقیت، ریسک پذیری، رهبری، سازش، یکپارچگی، حمایت مدیریت، کنترل، الگوی ارتباطی و سیستم پاداش و برای سلامت سازمانی از 40 سوال که با مولفه های یگانگی اهداف، ارتباطات ، سبک رهبری، وفاداری و تعهد، تصدیق عملکرد، مشارکت،، بهسازی نیروی انسانی،، اخلاقیات، روحیه و اعتبار و شهرت استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها و بررسی فرضیه ها از ضریب همبستگی پیرسن و اسپیرمن استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که در کارمندان فرهنگ سازمانی به میزان متوسط،سلامت سازمانی به میزان متوسط و عدالت مالیاتی به میزان متوسط است. همچنین نتایج نشان دهنده این است که بین عدالت مالیاتی و مولفه های آن با سلامت سازمانی و فرهنگ سازمانی در اداره کل امور مالیاتی شهر کرمان رابطه مثبت و معنا دار خطی وجود دارد؛ با توجه به نتایج تحقیق پیشنهاداتی اریه گردیده است.کلیدواژه ها
فرهنگ سازمانی، سلامت سازمانی، عدالت مالیاتی، اصل قدرت پرداخت و اصل بهای خدمتمقالات مرتبط جدید
- بررسی و شناسایی ارتباط یادگیری سازمانی با عملکرد شرکت با نقش میانجی خلاقیت و مدیریت کیفیت جامع
- بررسی تاثیر تردید حرفه ای و ویژگیهای شخصیتی بر کیفیت گزارش حسابرسی
- بررسی تاثیر اشتیاق کارآفرینانه بر توسعه منابع انسانی الکترونیکی با نقش میانجی رهبری کارآفرین (مورد مطالعه: صنایع نساجی هالل ایران)
- تاثیر انعطاف پذیری کارکنان بر توسعه منابع انسانی الکترونیکی
- تاثیر همدلی سازمانی بر مشارکت کارکنان با نقش میانجی جو سازمانی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.