بررسی تحمل به شوری ارقام و لاین های جو دیم با استفاده از شاخص های تحمل به تنش

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: نهمین همایش سراسری کشاورزی و منابع طبیعی پایدار
  • کد COI اختصاصی: NACONF09_155
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 623
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سلیم سلیمی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی

سلیم فرزانه

هیات علمی گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل

ریوف سیدشریفی

هیات علمی گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل

ودود ساعدنیا

محقق پژوهشی ایستگاه تحقیقات کشاورزی اردبیل، سازمان تحقیقات ، ترویج و آموزش کشاورزی ، اردبیل ، ایران

چکیده

شوری در مقایسه با سایر تنشها رشد گیاهان را در مقیاس وسیع تری محدود میکند و افزایش تحمل به شوری از طریق برنامه های مدرن به نژادی در افزایش راندمان محصول نقش عمده ای داشته است. لذا انتخاب روشهای مناسب به نژادی برای دستیابی ارقام متحمل به شوری ضروری به نظر میرسد. در این تحقیق به منظور ارزیابی تحمل به شوری خاک در جو، 11 لاین و رقم جو دیم (آبیدر، سهند، ریحان 3، نصرت، انصار، ترش، کویر، لاین9114، لاین9114، لاین( 9119 در چهار تکرار به صورت دو آزمایش جداگانه در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سال زراعی 1344 کشت شدند. یک آزمایش به عنوان محیط بدون تنش در روستای آلاورق نرمال 1) دسی زیمنس) و آزمایش دیگر در روستای سامیان (تنش شوری با 9 دسی زیمنس) به عنوان محیط دارای تنش شوری در نظر گرفته شد. با استفاده از عملکرد دانه در شرایط بدون تنش (Yp) و تنش شوری (Ys)، شاخصهای تحمل به تنش ( STI)، تحمل ( TOL)، حساسیت به تنش (SSI)، متوسط محصول دهی (MP) و متوسط محصول دهی هندسی (GMP) محاسبه گردید. با توجه به نتایج بدست آمده میتوان گفت که با توجه به همبستگی مثبت و معنی دار عملکرد دانه در شرایط تنش و بدون تنش شوری، شاخصهای STI، GMP و MP به عنوان بهترین شاخصها انتخاب شدند. بر اساس شاخص تحمل به تنش لاین 9114 برای شاخص های متوسط محصول دهی هندسی، متوسط محصول دهی و شاخصهای تحمل به تنش برتر از سایر لاینها و ارقام بود.

کلیدواژه ها

ارقام و لاینهای جو، تنش شوری، شاخصهای تحمل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.