اثر تیمارهای باکتریBacillus subtilis در ترکیب با اسید هیومیک بر عملکرد ، راندمان مصرف آب و جذب عناصر غذایی لوبیا رقم کشاورزی در شرایط تنش خشکی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: نهمین همایش سراسری کشاورزی و منابع طبیعی پایدار
  • کد COI اختصاصی: NACONF09_123
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 491
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد اصغریان

دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه زراعت، دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد

علی عباسی

عضو هییت علمی استادیارگروه زراعت، دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد

چکیده

به منظور بررسی اثر منابع کودی آلی بر عملکرد عملکرد گیاه لوبیا (رقم کشاورزی)، راندمان مصرف آب و جذب عناصر غذایی تحت تنش کم آبی آزمایشی به صورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهرکرد(طول شرقی 94 درجه و 22 دقیقه تا 05 درجه و 94 دقیقه و عرض جغرافیایی در عرض شمالی 32 درجه و 25 دقیقه تا 33 درجه و 31 دقیقه) اجرا شد. منابع حاصلخیز کننده خاک به عنوان فاکتور فرعی در 0 سطح شامل شاهد، کاربرد باکتری Bacillus subtilis، اسید هیومیک به میزان 9 لیتر در هکتار همزمان با آب آبیاری، کاربرد همزمان باکتری Bacillus و اسید هیومیک و استفاده از کود باسیلار در شرایط مختلف تنش رطوبتی به عنوان فاکتور اصلی در 3 سطح تامین 05، 05 و 155 درصد نیاز آبی گیاه مورد مقایسه قرار گرفتند. تحت شرایط تنش رطوبتی اکثر صفات عملکرد و همچنین صفات کیفی دانه کاهش یافت. برخی تیمارهای کودی این کاهش را تعدیل کردند بطوریکه تحت شرایط تنش شدید رطوبتی، عملکرد دانه %00 کاهش یافت اما با استفاده از اسید هیومیک، باکتری Bacillus subtilis و کود باسیلار در این شرایط عملکرد دانه نسبت به شاهد شیمیایی به ترتیب 2/3 برابر، % 23/0 و %90/0 افزایش یافت. بیشترین مقادیر عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، عملکرد پروتیین، کارایی مصرف نیتروژن و فسفر، میزان جذب نیتروژن و فسفر و همچنین راندمان مصرف آب در تیمار کودی اسید هیومیک بدست آمد. در شرایط تنش رطوبتی استفاده از باکتری Bacillus subtilis و کود باسیلار باعث کند شدن روند کاهشی عملکرد دانه و همچنین راندمان مصرف آب شد. همینطور میزان جذب نیتروژن و فسفر تحت تاثیر تیمارهای کودی افزایش یافت به طوری که در تیمار اسید هیومیک میزان جذب نیتروژن و فسفر در تنش شدید به ترتیب 2/3 و 2/9 برابر شد. به طور کلی این مطالعه سودمندی استفاده از کودهای آلی (اسید هیومیک) و کود باسیلار و نیز باکتری Bacillus subtilis را در شرایط تنش کم آبی نشان داد به طوری که استفاده از اسید هیومیک، کود باسیلار و باکتریBacillus subtilis اثرات مثبتی را بر برخی خصوصیات رشدی و عملکرد لوبیا هم از نظر کمیت و هم از نظر کیفیت داشت و علاوه بر آن موجب تولید محصول سالم، بهبود سلامت انسان، کاهش خطرات زیست محیطی و فایق آمدن بر خشکی میشود.

کلیدواژه ها

باکتریBacillus subtilis ، اسید هیومیک، راندمان مصرف آب، جذب نیتروژن و فسفر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.