تعیین ارتباط بین عناصرموجود در خاک با بروز سرطان مری در استان گلستان

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: دوازدهمین همایش ملی بهداشت محیط
  • کد COI اختصاصی: NCEH12_041
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1335
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهریار سمنانی

عضو مرکز تحقیقات گوارش وکبد گلستان

غلامرضا روشندل

عضو مرکز تحقیقات گوارش وکبد گلستان

ازاده سادات زنده باد

عضو مرکز تحقیقات گوارش وکبد گلستان

نفیسه عبدالهی

عضو مرکز تحقیقات گوارش وکبد گلستان

چکیده

سرطان مری ششمین علت منجر به مرگ ناشی از سرطان است . استان گلستانیکی از پرخطر ترین مناطق بروز سرطان مری در سطح جهان می باشد .یکی از عوامل مرتبط با بروز سرطان مری ، عوامل محیطی ازقبیل خاک منطقه می باشد . عناصر موجود در خاک ممکن است از طریق مواد غذایی به بدن راهیافته و اثرات سرطانزایا محافظتی خود را اعمال نمایند. هدف از انجام این مطالعه تعیین ارتباط بین عناصرموجود در خاک با بروز سرطان مری در استان گلستان بود. در این مطالعه توصیفی - تحلیلی از نوع اکولوژیک، خاک مناطق مختلف استان ( مناطق دارای خطر پایین، متوسط و بالا از نظر بروز سرطان مری ) جمع آوری شدند و غلظت برخی عناصر از قبیل آهن، منگنز، روی، مس،سلنیوم (با روش Atomic Absorption با محلول DTPA به همراه EC هدایت الکتریکییا شوری) (با روش الکترود ) وPH با روش پتانسیومتری ) و منیزیم (با روش کمپلکسومتری) در نمونه های خاک این مناطق ارزیابی شد.پس از ورود اطلاعات به رایانه تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون آماری Kruskal – wallis One –way Anova انجام شد. نتایج بدست آمده احتمال ارتباط بروز سرطان مری در استان گلستان با برخی از خصوصیات خاک منطقه را مطرح می نماید . البته مطالعه حاضر از نوع اکولوژیک بوده و نتایج آن نمی تواند وجود رابطه علیتی بین متغیرهای مورد نظر را م طرح کند . بنابراین برای اثبات فرضیات فوق پیشنهاد می شود مطالعات آینده در سطوح فردی طراحی و اجرا گردد.

کلیدواژه ها

سرطان مری، عناصرخاک، استان گلستان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.