ارزیابی فضاهای عمومی شهری (تفریحی- فراغتی) با تاکید بر کارکردهای شبانه (مطالعه موردی: شهر بندرعباس)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: سومین همایش ملی فرهنگ، گردشگری و هویت شهری
  • کد COI اختصاصی: CCTUI03_024
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 579
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اصغر عبداللهی

  استادیار جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه باهنر کرمان

مصطفی خبازی

استادیار جغرافیا دانشگاه باهنر کرمان

عاطفه غلامی

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری

چکیده

تغییر شیوه زندگی سبب گردیده تا احساس نیاز به تفریح و سرگرمی در هنگام غروب و شب (خارج از ساعات کار) در ساکنان شهرهای امروز، افزایش یابد. ازآنجایی که بخش قابل توجهی از روز صرف کار کردن می شود و در برخی موارد این زمان تمامی روز را در برمی گیرد، ساعات شب جزء اوقات آزاد شهروندان محسوب می شود. حضور و فعالیت مستمر شهروندان لزوم احیا فضاهای شهری شبانه مناسب برای فعالیت های شهروندان را ایجاب می کند. ازاین رو هدف این پژوهش ارزیابی فضاهای عمومی (تفریحی- فراغتی) شبانه در مناطق سه گانه شهر بندرعباس هست. روش انجام این پژوهش توصیفی - تحلیلی بوده که اطلاعات آن از طریق مطالعات کتابخانه ای و اسنادی، برداشت های میدانی، مصاحبه و پرسشنامه گردآوری شده است. معیارهای زندگی شبانه توسط متخصصین شهری مطرح شدند و شناخت محدوده مورد مطالعه ازنظر مردم، در قالب پرسشنامه طراحی و با نرم افزار اس پی اس، مورد ارزیابی و تجزیه وتحلیل قرار گرفت. تا نیازها و خواست مردم برای تبدیل شدن محدوده مورد مطالعه به مکانی فعال در شب اعمال گردد. نتایج نشان می دهد که میزان مطلوبیت شاخص های منتخب فضاهای عمومی شبانه در سطح پایین تر از حد مبنا قرار دارند. قطعا با توجه به فرهنگ و اعتقادات شهروند ایرانی نمی توان زندگی شبانه را به مفهوم شهر 24 ساعته و مشابه سایر کشورهای دنیا در نظر گرفت، ازاین رو زندگی شبانه در ایران در محدوده زمانی ساعات پس از غروب آفتاب تا پاسی از شب قابل تعریف و تحدید است. از طرف دیگر نوع فعالیت های مربوط به ساعات شبانه نیز باید مطابق با فرهنگ، سنت ها و آداب ورسوم ساکنین باشد

کلیدواژه ها

فضاهای عمومی، فضاهای تفریحی- فراغتی، کارکردهای شبانه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.