انحصار صنعت پتروشیمی و مدل رگولاتوری آن از طریق قرارداد تضمین عرضه

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشنامه اقتصادی، دوره: 18، شماره: 69
  • کد COI اختصاصی: JR_JOER-18-69_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 564
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا شیوا

استادیار دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران،

محمدحسین رحمتی

استادیار دانشکده اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف،

علی عبادی

کارشناس ارشد مرکز ملی رقابت،

چکیده

این مقاله، ابتدا وضعیت انحصار محصولات پتروشیمی و اف توخیز قیمت در کشور با پرداختن به آمار معاملات محصولات پتروشیمی نمایش داده می شود. با توجه به وضعیت انحصاری موجود در بازار پتروشیمی، مقاله به دنبال ارایه مدل رگولاتوری است که قیمت و مقدار بهدست آمده تحت آن به قیمت و مقدار بازار رقابت کامل نزدیک شود. از طریق حل یک مدل نظری، راه حلی با عنوان اوراق تضمین به منظور کنترل انحصارگر ارایه شده و طی یک بازی دومرحله ای نشان داده می شود که این راه حل می تواند مشکل کنترل انحصارگر را حل کند . در این راه حل، متقاضیان خرید محصولات پتروشیمی برای دور بعدی خود اقدام به درخواست محصول موردنظر خود می کنند و تولیدکننده ملزم به عرض ه این محصول به مقدار مورد نیاز خواهد شد. در نتیجه تقاضای پیش بینی شده برای دور دوم در دور اول پاسخ داده شده و تنها شوک ها ی وارده در دور دوم باید در بازار پاسخ داده شوند. در نهایت نشان داده می شود که در صورت عدم وجود شوک در بازار، قیمت و مقدار بهدست آمده در این حالت با قیمت و مقدار بازار رقابت ی یکسان خواهد شد. فرضیات این مدل با استفاده از داد ه های بورس کالا و اثرات فروش سلف مورد بررسی قرار گرفته و نشان داده می شود که با اضافه شدن اوراق آتی به بازار، قیمت کالا کاهش می یابد.

کلیدواژه ها

انحصار، رگولاتوری، محصولات پتروشیمی، قوانین ضد انحصار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.